NATO trebuie să facă "pași concreți" pentru a rezolva criza migranților de la granița cu Belarus, susține premierul polonez. UE va "înăspri sancțiunile" față de Belarus, spune ministrul german de externe.

NATO trebuie să facă „pași concreți” pentru a rezolva criza migranților de la granița cu Belarus, a declarat duminică premierul polonez, adăugând că Polonia, Lituania și Letonia ar putea cere consultări în cadrul alianței, relatează Reuters.

Mii de migranți au călătorit în Belarus în speranța de a trece în Uniunea Europeană, dar sunt prinși de săptămâni la granița cu Polonia, în condiții meteorologice prea puțin favorabile.

UE acuză autoritățile de la Minsk că au orchestrat criza pentru a face presiuni asupra blocului în privința sancțiunilor, dar Belarus a negat în mod repetat acest lucru. Unele țări din regiune au avertizat că incidentul ar putea escalada într-un conflict militar.

Președintele Aleksandr Lukașenko spune că Belarus lucrează activ pentru ca migranții aflați la frontiera sa cu Uniunea Europeană să se întoarcă în țările lor, dar aceștia nu vor să plece.

El mai spune că nu dorește un conflict la frontieră, acuzând Polonia că "are nevoie" de această criză din cauza "problemelor sale interne" și a tensiunilor cu Bruxelles.

Poliția de frontieră poloneză a acuzat duminică forțele de securitate din Belarus că le-ar da instrucțiuni și echipamente migranților blocați în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două țări, relatează dpa, preluată de Agerpres.

"Străinii primesc instrucțiuni, echipamente și gaze lacrimogene din partea responsabililor belaruși", a scris pe Twitter Poliția de frontieră poloneză.

Compania aeriană belarusă Belavia a anunțat duminică faptul că va interzice zborul sirienilor, irakienilor, afganilor și yemeniților de la Dubai spre Belarus.

De asemenea, Turcia le-a interzis de asemenea irakienilor, sirienilor și yemeniților să se deplaseze în Belarus, iar compania siriană privată Cham Wings Airlines și-a întrerupt zborurile spre Minsk.

Șeful diplomației germane afirmă că Uniunea Europeană va înăspri sancțiunile împotriva Belarus, urmând să arate "mai multă severitate" față de persoanele implicate în traficul de migranți. Totodată, sunt "inevitabile" sancțiuni economice severe, mai afirmă Heiko Maas. 

Guvernul irakian a anunțat că va organiza joi un prim zbor de repatriere a migranților irakieni blocați la frontiera între Belarus și Polonia "pe bază voluntară", relatează luni France Presse.

Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al Ministerului de externe irakian, a anunțat că Irak va efectua pe 18 noiembrie o primă cursă pentru cei care doresc să se întoarcă acasă de bună voie.

Declarația a fost făcută înainte de vizita de luni la Bagdad a vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, pentru a discuta despre această nouă criză a migrației. În acest timp, la Bruxelles, miniștrii de externe din statele membre discută despre noi sancțiuni la adresa Belarus.