Aleksandr Lukașenko a anunțat închiderea frontierelor cu Polonia și Lituania, precum și o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina. În pofida anunțului, frontierele sunt deschise vineri.

În cadrul unui forum al femeilor desfășurat joi la Minsk, președintele din Belarus le-a transmis cetățenilor din Polonia, Lituania și Ucraina să-i oprească pe politicienii ”fără minte”, pentru ca aceștia să nu declanșeze un război.

Cu toate acestea, frontiera dintre Polonia și Belarus a rămas deschisă vineri dimineața.

"Frontiera este deschisă, nu există perturbări, nu există timpi de așteptare și nu avem semnale că frontiera se va închide", a declarat un ofițer al poliției de frontieră sub protecția anonimatului, în condițiile în care nu a fost autorizat să discute cu mass-media, potrivit Reuters.

Polonia și Lituania au denunțat alegerile prezidențiale din 9 august și au primit mai mulți opozanți ai regimului de la Minsk.

Această decizie vine după cea privind restricționarea internetului, condamnată joi de un grup de 29 de state, printre care SUA și Germania, relatează Reuters.

Tot joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu-l mai recunoaște pe Alexandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. 

Eurodeputații consideră că alegerile de luna trecută au fost fraudate și cer Uniunii Europene impunerea de sancțiuni.

MAE de la Minsk a calificat rezoluția drept ''agresivă''.

Mai multe state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), printre care și România, au constituit o misiune de experți independenți pentru investigarea încălcării drepturilor omului și fraudelor electorale în Belarus.

Misiunea urmează să publice un raport într-un termen de șase săptămâni.