Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferință, pentru a discuta despre situația din Belarus, a anunțat luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Poporul din Belarus are dreptul de a-și decide viitorul și de a-și alege în mod liber liderul. Violența contra manifestanților este inacceptabilă”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Videoconferința liderilor UE va începe miercuri la ora locală 12:00 (10:00 GMT), scrie Agerpres.

Uniunea Europeană a lansat un proces de impunere a sancțiunilor contra oficialităților belaruse responsabile pentru fraudele electorale și pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului din 9 august.

Liderii celor 27 state membre vor examina, de asemenea, mai multe propuneri de extindere a asistenței pentru Belarus, printre care crearea unui fond pentru victimele reprimării protestelor, finanțarea proiectelor de susținere a pluralismului media, consolidarea schimburilor de studenți între UE și Belarus și acordarea unui acces mai facil la piața europeană a forței de muncă pentru lucrătorii belaruși.

Belarusul trece printr-o criză de proporții în urma realegerii ca președinte a lui Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziția, care susține că votul din 9 august a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.