Belarus: Lukașenko se arată dispus să-și transfere prerogativele, după modificarea Constituției
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat luni că ar fi dispus să-și transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituții în cadrul unui referendum, în încercarea de a calma protestele în masă și grevele de la principalele uzine.
Lukașenko se confruntă cu o mișcare de contestare fără precedent în cei 26 de ani de când se află la putere după reprimarea cu brutalitate a manifestațiilor ce au urmat scrutinului din 9 august, considerat fraudat de opoziție și de Occident.
Dar violențele forțelor de ordine nu au potolit protestatarii, iar duminică a fost o uriașă manifestație la Minsk, iar rivala lui Lukașenko la recentele alegeri prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a afirmat într-o înregistrare video că este pregătită să-și asume rolul de „lider național”.
Lukașenko a anunțat luni că ar fi dispus să renunțe la putere după un referendum, dar a insistat că oferta nu va fi pusă în practică atât timp cât vor continua protestele. Oferta actualului președinte, considerat de mulți drept „ultimul dictator al Europei”, de a schimba Constituția este posibil să nu îi mulțumească pe protestatari.
„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de stat Belta.
Potrivit agenției de presă oficiale Belta, Lukașenko s-a declarat pregătit pentru eventuale modificări constituționale în vederea redestribuirii puterii - asupra cărora se lucrează în prezent, conform propriei declarații - avertizând totodată că nu va ceda la presiunea străzii și a exclus orice fel de nou scrutin.
„Nu voi face niciodată ceva sub presiune”, a declarat el, adăugând că nu „vor exista noi alegeri prezidențiale”, lucru pe care opoziția îl dorește.
Cu toate acestea, Lukașenko nu a exclus posibilitatea ca noi alegeri prezidențiale să aibă loc în Belarus după adoptarea unei noi Constituții.
„Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoașteți latura mea aspră. Nu sunt etern. Dar dacă îl veți nimici pe primul președinte, îi veți distruge - la fel ca în țările vecine - pe toți ceilalți”, a spus Lukașenko, adăugând că „belarușii nu ar trebui să facă asta”, potrivit Belta.
Ca semn al vulnerabilității sale crescânde, Lukașenko a fost întrerupt și huiduit cu apeluri de demisie scandate în timpul unui discurs susținut în fața muncitorilor de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ), care produce camioane și tractoare, unde s-a deplasat luni dimineața cu elicopterul. MAZ este una dintre marile unități industriale administrate de stat, mândria modelului său economic în stil sovietic și baza sa de susținere electorală.
Exprimându-se într-o înregistrare video din Lituania, Tihanovskaia i-a îndemnat pe responsabilii ministerelor militarizate să schimbe tabăra, afirmând că vor fi iertați dacă ar face acest lucru acum.
„Sunt gata să-mi asum responsabilitatea și să acționez ca lider național în această perioadă”, a spus Tihanovskaia, lansând un apel la crearea unui mecanism legal pentru a garanta că noi alegeri corecte vor avea loc.
Înregistrarea sa video a fost difuzată în timp ce agenția de presă Interfax transmitea că angajați ai de la televiziunea de stat BT au intrat în grevă, după ce mai mulți prezentatori și cadre din personal și-au dat demisia public săptămâna trecută în semn de solidaritate cu protestatarii.
Comentarii