Justiția din Belarus a condamnat-o luni la 11 ani de închisoare pe opozanta Maria Kolesnikova, una din figurile importante ale mișcării de contestare din vara lui 2020, relatează AFP și dpa, preluate de Agerpres.

Sentința este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziției dusă de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko.

Condamnarea sa și a unui alt acuzat, Maxime Znak, acesta din urmă la zece ani de detenție, au fost anunțate de serviciul de presă al lui Viktor Babariko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecați pentru "complot în vederea preluării puterii" și pentru "îndemnuri la acțiuni care aduc atingere securității naționale".

Procesul celor doi opozanți, închiși deja de 11 luni, a debutat la începutul lui august și s-a desfășurat cu ușile închise, astfel că nu a scăpat public niciun detaliu, mai ales că cea mai mare parte a organizațiilor media independente, ONG-urilor și mișcării de opoziției a fost supusă unei represiuni permanente de mai multe luni, notează Agerpres.

Uniunea Europeană a condamnat "disprețul flagrant" al Belarus pentru drepturile omului.