E a patra săptămână de proteste în Belarus, iar opoziția plănuiește noi greve, precum și înființarea unui partid politic.

Opoziția din Belarus dorește să crească și mai mult presiunea asupra președintelui  Aleksandr Lukașenko printr-o grevă la nivel național. Liderii opoziției au cerut muncitorilor să nu se ducă marți la muncă, relatează Frankfurter Zeitung. ”Îi invităm pe toți să-și arate solidaritatea și să înceteze munca”, se precizează într-un mesaj al oponenților președintelui.

Una dintre liderele opoziției Maria Kolesnikova a anunțat înființarea unui partid ”Wmestje” (Împreună), care își propune să ofere cetățenilor schimbarea de care au nevoie. Este necesar să le oferim cetățenilor implicați un cămin politic, a precizat Kolesnikova.

În vârstă de 38 de ani, ea a fost șefa de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat întemnițat înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august. 

Kolesnikova a primit cu neîncredere declarația lui Lukașenko privind un referendum constituțional, precizând că aceasta ”minte și manipulează așa cum a făcut timp de 26 de ani''.

În afară de ideea unui referendum constituțional, Lukașenko nu dorește să discute cu reprezentanții protestatarilor. În schimb, el a avut duminică o nouă convorbire telefonică cu omologul rus Vladimir Putin, cei doi căzând de acord asupra unei întâlniri la Moscova, în următoarele săptămâni, potrivit TASS. 

Protestele și grevele au intrat în cea de-a patra săptămână.

Cum la 1 septembrie încep școlile, lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, aflată în continuare în exil în Lituania, a făcut un apel la profesori să le spună copiilor adevărul în legătură cu evenimentele din țară.

Ea urmează să se adreseze și Consiliului de Securitate al ONU, care are planificată pentru vineri o nouă reuniune neoficială privind situația din Belarus.