Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a acuzat Ucraina că pregatește un atac împotriva Belarus și a arătat că, în consecință, Minskul va desfășura trupe ruso-belaruse, fără a le preciza localizarea, scrie La Libre Belgique.

"Am fost avertizați de o lovitură aflată în pregătire, de pe teritoriul ucrainean, asupra Belarus, a afirmat Lukașenko, și i-a transmis președintelui ucrainean mesajul să nu-și pună "labele murdare pe niciun metru din teritoriul" țării sale.

Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin au convenit, săptămâna trecută, desfășurarea unor trupe militare comune, fără a divulga însă locul unde vor avea loc manevrele sau numărul soldaților care vor participa la acțiune.

"Din cauza agravării situației la frontierele vestice ale Uniunii (ruso-belaruse), am convenit să desfășurăm trupe militare regionale ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus", a afirmat Lukașenko într-o întâlnire cu oficialii belaruși din domeniul securității, citat de Belta.

"Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război", a mai adăugat președintele Lukașenko.

Belarusul, aliat al Rusiei în conflictul acesteia cu Ucraina, și-a oferit teritoriul armatei ruse pentru ofensiva sa contra Ucrainei, dar armata belarusă nu a participat până acum la lupte pe teritoriul ucrainean. Intrarea forțelor belaruse pe teritoriu ucrainean ar marca o nouă escaladare a conflictului din Ucraina. 

La câteva ore după primele sale declarații, Alexandr Lukașenko a acuzat Polonia, Lituania și Ucraina că pregătesc atacuri "teroriste" în Belarus. "Antrenarea în Polonia, în Lituania și în Ucraina de combatanți cuprinzând radicali belaruși, pentru a face sabotaje, acțiuni teroriste și o revoltă militară în țară devine o amenințare directă", a declarat el la o reuniune cu oficiali militari, acuzând UE și Statele Unite că încearcă să "agraveze situația". 

Sursa: RADOR