Belarusul va face parte din scutul nuclear al Rusiei. Șeful Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, spune că decizia de a desfășura arme nucleare pe teritoriul țării sale e provocată de politicile adoptate de Occident.

Volfovici a explicat că situația actuală, în contextul invaziei ruse a Ucrainei, este marcată de o creștere a cheltuielilor pentru apărare în diverse țări, în special în unele dintre vecinii săi, precum Polonia, motiv pentru care consideră că "s-a creat un grup ofensiv", scrie 20 Minutos.

"Se poate vedea cu ochiul liber", a declarat el.

Astfel, el a indicat că Minsk poate lua aceeași cale și poate începe să crească cheltuielile militare, dar asta ar însemna "o povară uriașă" pentru economie.

"Deci, unul dintre elementele de descurajare strategică în termeni militari îl reprezintă, desigur, armele nucleare tactice", a spus el, potrivit agenției de presă BelTA.

De aceea, șeful Consiliului de Securitate din Belarus a indicat că "prin retragerea armelor nucleare din Belarus în anii 1990, Occidentul, în principal SUA, a garantat securitatea, absența oricăror sancțiuni împotriva Belarusului", dar "astăzi, toate acestea au fost încălcate, toate promisiunile s-au risipit".

Joia trecută, președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, a informat, în cadrul Forumului Economic Eurasiatic desfășurat la Moscova, că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a confirmat "începerea transferului de arme nucleare” din Rusia pe teritoriul Belarusului.

Construirea unei serii de depozite pentru acest tip de arme este de așteptat să se termine pe 1 iulie. Moscova a livrat deja la Minsk un sistem de apărare antirachetă Iskander, care poate transporta focoase nucleare, ajutând în același timp la antrenarea și echiparea forțelor ruse astfel încât acestea să poată folosi "muniție specială".

Sursa: RADOR