Combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ar fi părăsit Siria pentru a se deplasa spre Europa, unde ar putea comite atentate, a avertizat Organismul de coordonare pentru analiza amenințărilor din Belgia (OCAM), conform Agerpres.

"Combatanți islamiști ar fi părăsit Siria cu aproximativ o săptămână și jumătate în urmă pentru a ajunge în Europa via Turcia și Grecia, cu barca, fără pașaport. Aceștia s-au separat în două grupuri, unul spre Belgia și altul spre Franța, pentru a merge și comite atentate în grupuri de doi", se menționează în mesajul trimis tuturor secțiilor de poliție din Belgia.

Militanții islamiști s-ar afla deja în posesia armelor necesare și "acțiunea lor ar fi iminentă", mai avertizează textul, citat miercuri de publicația Derniere heure (DH.be).

În ceea ce privește amenințarea pe teritoriul belgian sunt, în special, menționate trei obiective: un mare centru comercial din Bruxelles, un restaurant (nelocalizat) al unui lanț american fast-food și o țintă polițienească de tipul unui comisariat (nelocalizat).

De altfel, pe fondul menținerii de către Ocam a nivelului 3 (grav) de alertă teroristă în Belgia, care corespunde unei amenințări "posibile și probabile", instituită pe perioada Ramadanului, Centrul de Criză de la Bruxelles a recomandat, de săptămâna trecută, autorităților administrative și celor de pe întreg teritoriu să ia în considerare posibilitatea de a "menține, amâna sau anula evenimente majore pe teritoriul localităților lor", transmite Agerpres.

OCAM insistă că există celule "în adormire" ale Statului Islamic în Europa.

Totuși, "Franța rămâne ținta predilectă a SI", dar nu se poate exclude ca celulele jihadiste să încerce să comită unul sau mai multe atentate în Belgia", în opinia serviciilor secrete belgiene.

Lista cu potențiale ținte este cu mult mai mare, printre acestea figurând familia regală, mai mulți miniștri, porturi și aeroporturi, mijloace de transport, peste 15 ambasade și sedii de organizații europene și internaționale, adunări masive de persoane în cadrul Euro 2016 (ecrane gigant în spații publice) etc, remarcă DH.be.

"OCAM primește tot felul de informații. De cele mai multe ori, acestea sunt date brute. Misiunea noastră este ca, în colaborare cu partenerii noștri, să le contextualizăm, să le analizăm și să le verificăm fiabilitatea. Pentru moment nu este nevoie să creștem nivelul de amenințare în legătură cu țintele menționate în text", a confirmat directorul OCAM, Paul Van Tigchelt.