Premierul belgian în exercițiu Charles Michel, care urmează să preia la 1 decembrie președinția Consiliului European, a anunțat vineri că dorește să plece din funcție „cel mai târziu la începutul lui noiembrie”, potrivit News.ro.

Belgia nu mai are un Guvern cu puteri depline din decembrie 2018, iar negocieri în vederea formării unei noi coaliții s-au împotmolit după alegerile legislative de la 26 mai. Decizia lui Charles Michel urmează să conducă la numirea unui alt premier interimar.

Michel, aflat la conducerea Guvernului din octombrie 2014, explică într-un comunicat că dorește „să fie descărcat de responsabilitatea de premier cel mai târziu la începutul lunii noiembrie”, pentru „a se consacra exclusiv pregătirii funcției sale europene”.

În vârstă de 43 de ani, Charles Michel a fost ales în iulie de către liderii Uniunii Europene succesor al lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, instanța care reperezintă statele membre.

Vineri el a dat asigurări că a lansat, de la începutul săptămânii, „consultări cu privire la modalitățile înlocuirii (sale ca premier) în (expedierea) afacerilor curente” și a „constatat că în acest stadiu niciun proces în vederea formării unui Guvern federal nu a început în urma alegerilor din 2019”.

La cinci luni după alegeri, marcate de o ascensiune a ecologiștilor și extremelor, care oferă un peisaj și mai fragmentat, negocierile între partide au progresat foarte puțin.