Afganistanul se transformă într-un stat eșuat și se îndreaptă spre un război civil în care grupări militante precum Al Qaida vor prospera și probabil vor reprezenta din nou o amenințare pentru Occident, a declarat ministrul britanic al apărării.

După un război de 20 de ani în Afganistan, Statele Unite și-au retras majoritatea trupelor, permițând forțelor talibane să invadeze țara, în ceea ce diplomații au numit o umilință pentru superputerea dominantă a lumii, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

''Sunt absolut îngrijorat de faptul că statele eșuate sunt terenuri propice pentru acest tip de oameni'', a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la televiziunea Sky, întrebat despre Afganistan. ''Al Qaida se va întoarce probabil'', a spus el.

''Marea Britanie a descoperit acest lucru în anii 1830, că este o țară condusă de șefi de război și de diferite provincii și triburi și că, dacă nu ești foarte atent, ajungi la un război civil, și cred că ne îndreptăm spre un război civil'', a declarat Wallace pentru BBC.

Wallace a precizat că talibanii nu reprezintă o singură entitate, ci mai degrabă un titlu care înglobează ''tot felul de interese diferite''.

Rapiditatea avansării talibanilor a șocat guvernul afgan și pe aliații săi occidentali.

În opt zile, insurgenții au cucerit aproape jumătate din capitalele de provincie afgane. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, vestului și sudului țării.

Talibanii au capturat vineri Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata și responsabili politici și administrativi să evacueze orașul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.

În cursul dimineții de vineri, insurgenții au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul țării, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.

Talibanii revendicaseră în timpul nopții de joi spre vineri capturarea Kandahar (sud), al doilea oraș ca mărime al țării, informație confirmată de un locuitor. Ei au capturat joi Herat (vest), al treilea oraș ca importanță afgan, și se apropiaseră până la 150 km de Kabul, ocupând Ghazni, la sud-vest de capitală, notează Agerpres.