Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a dizolvat cabinetul său de război format din șase membri, a declarat luni un oficial israelian, o decizie la care mulți se așteptau după plecarea din guvern a fostului general centrist Benny Gantz.

Se așteaptă acum ca Netanyahu să aibă consultări asupra războiului din Fâșia Gaza cu un grup mic de miniștri, printre care ministrul apărării Yoav Gallant și cel pentru afaceri strategice Ron Dermer, care au fost și în cabinetul de război, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Premierul Netanyahu s-a confruntat cu cereri din partea partenerilor naționalist-religioși din coaliția sa, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și ministrul securității naționale Iramar Ben-Gvir, de a fi incluși în cabinetul de război, o decizie ce ar fi intensificat tensiunile cu partenerii internaționali ai Israelului, inclusiv cu SUA.

Acest forum a fost format după ce Gantz s-a alăturat lui Netanyahu într-un guvern de uniune națională, la începutul războiului declanșat în octombrie 2023 și i-a inclus de asemenea pe partenerul lui Gantz, Gadi Eisenkot, și pe liderul partidului religios Shas, Aryeh Der, în calitate de observatori.

Gantz și Eisenkot au părăsit amândoi guvernul săptămâna trecută, în condițiile în care, potrivit lor, Netanyahu nu a reușit să elaboreze o strategie pentru războiul din Fâșia Gaza.