Bărbatul suspectat că a condus camionul care a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din capitala germană este de origine pakistaneză sau afgană și a venit în Germania pe ruta balcanică a refugiaților.

UPDATE

Atacul a fost revendicat de ISIS, dar autoritățile germane au reacționat cu prudență la acest anunț.

”Această așa-zisă revendicare din partea așa-numitului Stat Islamic, care, de fapt, nu e decât o bandă de teroriști, abia ne-a parvenit. Până acum nu existase nicio revendicare. Uneori astfel de mesaje sunt transmise mai târziu. Există mai multe piste pe care anchetatorii le urmăresc. Ar trebui să îi lăsăm să își facă treaba. Muncesc din greu și nimeni nu se va opri până la arestarea vinovatului sau a vinovaților", a afirmat De Maiziere.

+++

Cetățeanul pakistanez care fusese reținut în calitate de principal suspect după atacul de luni seara a fost eliberat, din lipsă de probe. Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a precizat că polițiștii berlinezi urmăresc încă din seara atacului mai multe piste de anchetă.

+++

Până acum au fost identificate doar șase victime, toate de origine germană. Însoțită de câțiva membri ai cabinetului, Angela Merkel a fost la locul atentatului.

+++

Potrivit unor surse citate de Die Welt, bărbatul reținut nu ar fi autorul atentatului. E posibil ca autorul să fie încă în libertate și să fie înarmat, conform unor surse din cadrul poliției din Berlin: "Am prins persoana greșită".

+++

Tânărul pakistanez de 23 de ani a solicitat azil și a încercat să-și aducă și rudele în Germania.

Numele lui apare în bazele de date ale poliției, dar nu în cele cu suspecții de terorism.

Ministrul a mai spus că bărbatul găsit împușcat este șoferul polonez al tirului furat de pakistanez. Poliția nu a găsit încă arma. Suspectul neagă orice implicare în atentat.

+++

Președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat condoleanțe omologului german, Joachim Gauck, și cancelarului Angela Merkel: "Această crimă împotriva civililor șochează prin brutalitatea și cinismul său". 


+++ 

Într-o discuție telefonică, președintele american, Barack Obama, i-a transmis cancelarului german disponibilitatea SUA de a sprijini autoritățile germane în derularea anchetei, a precizat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

+++

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că este "șocată și foarte tristă" în urma atentatului teribil de luni seara. "Trebuie să presupunem că incidentul de la Berlin a fost un atac terorist (...) Acest eveniment de nedescris va fi pedepsit pe cât de sever permite legea", a spus Merkel, îndemnându-i pe cetățenii germani să găsească forța de a continua să trăiască împreună.

+++

Securitatea târgurilor de Crăciun a fost "imediat întărită" în Franța după "atentatul" comis luni seara la Berlin, a anunțat ministrul francez de Interne, Bruno Le Roux, transmite AFP.

+++

Patru tineri în jurul vârstei de 20 de ani, de la centrul de refugiați percheziționat, au fost interogați, dar, momentan, nicio persoană nu a fost reținută, potrivit FAZ.  

+++

Karl-Heinz Schröter, ministrul de Interne din landul Brandenburg, a declarat marți că printre cele 12 persoane decedate se află și un bărbat împușcat, cel mai probabil polonezul care conducea, de obicei, camionul. 

Ancheta a fost încredințată Parchetului federal, care are în competență cazurile de terorism.

+++

Potrivit informațiilor Die Welt, este vorba de un tânăr pakistanez în vârstă de 23 de ani, care locuia într-un centru pentru refugiați din Berlin. Alte surse spun că ar putea fi afgan.

Tânărul, Naved B., ar fi fost cunoscut poliției pentru infracțiuni minore, scrie Tagesspiegel. 

Citând surse din cadrul serviciilor de informații, RBB Inforadio relatează că tânărul a ajuns în Germania, în orașul Passau din Bavaria, pe 31 decembrie 2015, în timp ce DPA scrie că ar fi venit în februarie, folosind ruta balcanică a refugiaților.  

Marți dimineața, la ora 4:00, echipele de intervenție ale forțelor de securitate (SEK) au început perchezițiile la cel mai mare centru pentru refugiați din Berlin, într-unul dintre hangarele vechiului aeroport din Tempelhof.

La operațiune participă în jur de 200 de agenți.

Martor curajos: Poliția a fost ajutată de un martor curajos. Bărbatul l-a urmărit pe șofer pe o distanță de circa doi kilometri, în Tierpark, comunicând în tot acest timp cu poliția, potrivit Die Welt. Poliția a declarat că martorul a preferat să rămână anonim.

Unde s-a întâmplat: Breitscheidplatz, piața din fața Bisericii Memoriale a Împăratului Wilhelm, este o destinație turistică populară din Berlin, fiind foarte aproape de Grădina Zoologică și de faimoasa arteră comercială Kurfürstendamm.

MAE: Nu există solicitări de asistență consulară din partea românilor

"Până la acest moment nu a fost înregistrată nicio solicitare de asistență consulară din partea cetățenilor români, iar Ambasada României la Berlin monitorizează în continuare situația, fiind pregătită să acorde asistență consulară", anunță MAE într-un comunicat.

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a condamnat acest atac și a adresat o scrisoare omologului său german în care a transmis condoleanțe familiilor victimelor și exprimă întreaga speranță pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite.

În aceste momente dificile, MAE exprimă întreaga solidaritate cu poporul german.