Berlinul și Washingtonul, încă reticente să livreze tancuri grele Ucrainei
În ciuda rugăminților lui Volodimir Zelenski, apelurilor lui Jens Stoltenberg și promisiunilor lui Rishi Sunak, Germania și Statele Unite sunt reticente să ofere Kievului bijuteriile arsenalelor lor.
Valsul ezitărilor cu privire la livrarea de tancuri grele și moderne către Ucraina continuă. Înainte de o întâlnire crucială între aproximativ cincizeci de națiuni aliate ale Kievului, care va avea loc vineri, 20 ianuarie, la Ramstein, Germania, discuțiile au mers bine miercuri, pe parcursul întregii zile.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a încuraja membrii acestui "grup de contact" (care depășește Alianța Atlantică) "să-și mărească sprijinul cu arme mai grele și mai moderne" – o referire clară la tancurile de tip Leopard (german), Abrams (american), Challenger (englez) sau Leclerc (francez) pe care Ucraina le cere de luni de zile. "Arme puse pe calea păcii", a spus norvegianul, recunoscând că afirmația ar putea "să sune paradoxal", relatează "Wall Street Journal". "Este o nevoie urgentă", a adăugat el, făcându-se ecoul unui comentariu făcut de Volodimir Zelenski cu câteva clipe mai devreme.
Vorbind printr-o conexiune video cu o sală "aglomerată", potrivit "The Guardian", din stațiunea de schi elvețiană unde se întâlnesc factori de decizie din întreaga lume, președintele ucrainean a avertizat că "tirania se mișcă mai repede decât democrația". "Mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât următoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun. Rusia a avut nevoie de mai puțin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de câteva zile pentru a reacționa cu primele sancțiuni", a regretat el.
Toate privirile sunt îndreptate spre Germania, care deține cheia acestei probleme. Reamintind că cel de-al Doilea Război Mondial s-a schimbat definitiv în august 1943, când Armata Roșie a învins Wehrmacht-ul la Kursk (nu departe de Ucraina), în timpul "celei mai mari bătălii cu tancuri din toate timpurile", ziarul "Washington Post" remarcă o "sumbră ironie" în faptul că de data aceasta "tancurile germane" ar putea "pecetlui înfrângerea unei agresiuni rusești".
În arsenalele europene sunt în jur de 2.000 de tancuri Leopard 2, precizează cotidianul american, puțin peste 350 fiind în Germania, ceea ce îl face cel mai răspândit tanc de generația a treia de pe continent. "Ucraina spune că are nevoie de încă 300 de tancuri pentru a desfășura o ofensivă eficientă", notează "Washington Post", iar unele țări, precum Polonia sau Lituania, spun că sunt gata să o aprovizioneze. Dar o pot face doar dacă Germania, care păstrează drepturile de export pentru aceste arme, dă undă verde.
Totuși, potrivit cotidianului "Süddeutsche Zeitung", Olaf Scholz ar fi gata să facă acest lucru "cu o condiție": ca Statele Unite să livreze, la rândul lor, tancuri Abrams. Cancelarul rămâne astfel fidel doctrinei sale de "a nu merge singur în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina", explică cotidianul din Munchen.
Cu excepția faptului că Statele Unite tocmai s-au pronunțat împotriva unui astfel de scenariu în viitorul imediat. "Nu cred că am ajuns încă acolo", a spus numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, când a fost întrebat în timpul unui briefing de presă cu privire la posibilitatea de a trimite tancuri Abrams la Kiev. Este "un echipament foarte complicat, costisitor, greu de antrenat, care are un motor cu reacție. Cred că consumă 11 litri de kerosen pe kilometru", a subliniat diplomatul american.
"Nu este cel mai ușor sistem de întreținut", a adăugat el, deși nu a exclus o schimbare a poziției SUA în viitor. Așadar, ar fi vorba despre dificultățile "de logistică și întreținere" mai mult decât despre o "teamă de escaladare a conflictului" care ar motiva acest refuz, precizează site-ul de știri Politico, care nu spune nimic despre poziția lui Joe Biden față de tancurile Leopard germane. Suspansul rămâne astfel, iar presiunea crește asupra Berlinului.
O nouă tranșă de ajutor american va fi totuși anunțată vineri la Ramstein. Acesta ar include, potrivit oficialilor citați de Politico: artilerie, muniție și Strykers, "un vehicul blindat de luptă cu opt roți construit de General Dynamics Land Systems".
De asemenea, ar fi incluse și bombe de diametru mic lansate la sol, cu o rază de acțiune de aproximativ 150 de kilometri, fabricate de Boeing. Dar nu există rachete tactice cu rază lungă de acțiune de tip ATACM, care ar permite lovirea rușilor în profunzime.
Prin urmare, britanicii rămân până astăzi singurii care le-au promis aliaților ucraineni tancuri moderne, în acest caz paisprezece Challenger 2, în "speranța de a încuraja alte țări occidentale să [le] urmeze exemplul", notează "New York Times". Întrucât Ucraina tocmai a avut cea mai proastă săptămână din ultima perioadă (pierderea orașului Soledar, bombardamentul din Dnipro, prăbușirea elicopterului ministrului de Interne), unda verde cu privire la tancurile germane ar reprezenta "un impuls psihologic important", conchide cotidianul din New York.
sursa: RADOR
Comentarii