Președintele rus, Vladimir Putin, nu va reuși să-și atingă obiectivele în Ucraina și în Europa, iar Occidentul va oferi sprijin Kievului, inclusiv militar, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz.

Potrivit lui Scholz, cruzimea lui Putin în Ucraina, utilizarea energiei și a foametei pe post de armă, creșterea incredibilă a inflației - toate acestea au devenit un test pentru Europa și pentru întreaga lume, așa cum nu s-a mai întâmplat de un deceniu, relatează Ukrinform.

Cancelarul a remarcat că Vladimir Putin recurge la teroare în Ucraina, folosește o retorică nucleară iresponsabilă și încearcă să joace profitând de slăbiciunile Occidentului, agitând întreaga lume. "Dar el greșește, nu vom permite să fim divizați... Țara noastră este unită, Europa este unită, este solidară cu Ucraina, iar alianțele noastre din întreaga lume sunt puternice. Putin nu își va atinge obiectivele", a subliniat Scholz.

Acesta a menționat că obiectivele lui Putin nu vor fi realizate - atât datorită curajului ucrainenilor, cât și ajutorului prietenilor și partenerilor Kievului. Potrivit cancelarului, Ucraina are nevoie cel mai mult de sisteme de artilerie și de apărare antiaeriană. Astfel, Olaf Scholz a amintit că, săptămâna trecută, în Ucraina a fost trimis un prim sistem de apărare antiaeriană IRIS-T. Acesta a ajuns în Ucraina mai devreme decât era planificat.

"Următoarele trei vor fi predate cât mai curând posibil", a promis șeful guvernului german, subliniind că toate armele trimise Kievului au un rol important pe câmpul de luptă. Scholz a mai menționat că Germania va fi una dintre țările europene în care vor fi instruiți până la 15.000 de militari ucraineni. Potrivit cancelarului, "o brigadă completă, de până la 5.000 de soldați" va fi pregătită în Germania până în primăvară. Totodată, cancelarul german a condamnat atacurile agresive cu rachete și drone asupra țintelor civile din Ucraina din ultimele două săptămâni.

"Atacurile deliberate asupra civililor sunt o crimă de război, dar această tactică a 'pământului pârjolit' nu îl va ajuta pe Putin să câștige acest război", a subliniat Scholz, adăugând că acesta este un act de disperare a lui Putin, la fel ca mobilizarea. Politicianul a mai menționat că "noua escaladare din partea Moscovei nu a rămas fără răspuns" și doar întărește determinarea Occidentului. Cel mai recent pachet de sancțiuni a crescut și mai mult presiunea asupra Kremlinului. Iar acest lucru asta va continua atât timp cât Rusia își va continua războiul - a asigurat cancelarul. "Ucraina se va apăra cu succes și o vom ajuta atât cât va fi necesar", a reiterat Olaf Scholz. Potrivit acestuia, Putin a sperat să-i dezbine pe europeni, dar a reușit contrariul.

Scholz a mai subliniat importanța de a ajuta Ucraina să se reconstruiască, proces pe care l-a calificat drept "o sarcină pentru o generație". Cancelarul a mai amintit de conferința de experți programată pentru 25 octombrie, la Berlin, la care se va discuta "Planul internațional Marshall pentru Ucraina". De asemenea, Scholz a calificat drept o veste bună faptul că nevoile financiare ale Ucrainei vor fi acoperite până la sfârșitul anului și că un rol important în acest sens revine G7, prezidat de Germania. Cancelarul a mai reiterat că Federația Rusă nu mai poate fi considerată un partener comercial de încredere și că Europa scapă de dependența energetică față de Rusia.(Sursa: RADOR)

"O nouă epocă a apărării antiaeriene"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit joi cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea sistemului de apărare antiaeriană Iris-T, relatează DPA, preluată de Agerpres.

"Acest sistem german nu apără doar spațiul aerian al Ucrainei, ci protejează stabilitatea europeană prin limitarea terorii ruse, care ne lovește țara acum și va lovi și țările dvs. în viitor", le-a spus Zelenski, prin videoconferință, șefilor de stat și de guvern din UE reuniți la un summit la Bruxelles.

Primul sistem Iris-T a fost predat Ucrainei în urmă cu o săptămână.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre "o nouă epocă a apărării antiaeriene".