Berlusconi revine cu declarații care sunt opuse tendinței partidelor de centru-dreapta și împotriva liniei politice a Giorgiei Meloni.

După declarațiile făcute în timpul unei adunări a deputaților Forza Italia, când Berlusconi și-a exprimat părerile despre Volodimir Zelenski și a povestit despre cadourile și ''scrisorile dulci'' dintre el și Putin, după ce cu trei zile înainte de alegeri, invitat în studioul emisiunii Porta a Porta a folosit tonuri mult mai aproape de Moscova decât de Kiev, dezechilibrând poziția atlantistă a centrului-dreapta, liderul albastru revine la subiectul războiului din Ucraina, relatează Il Fatto Quotidiano.

În cea mai recentă carte a lui Bruno Vespa, ''Marea furtună'', Berlusconi își exprimă părerea privind ipoteza unei negocieri de pace în Ucraina, posibilă, potrivit acestuia, ''doar dacă la un moment dat Ucraina își dă seama că nu mai poate conta pe arme și pe ajutor și dacă, în schimb, Occidentul promite că îi va oferi sute de miliarde de dolari pentru reconstrucția orașelor sale distruse de război''. Doar așa, continuă liderul Forza Italia ''Zelenski, ar putea fi de acord să se așeze la masa negocierilor''. 

Chiar dacă recunoaște că ''în această situație noi putem fi doar alături de Occident în apărarea drepturilor unei țări libere și democratice precum Ucraina'', Berlusconi, care insistă ca Italia să nu mai trimită arme Ucrainei, revine cu declarații care sunt opuse tendinței partidelor de centru-dreapta și împotriva liniei politice a Giorgiei Meloni.

Premierul italian a explicat de mai multe ori că nu face compromisuri în privința atlantismului și, așa cum a spus însuși Zelenski într-un interviu, l-a asigurat pe președintele ucrainean de ''sprijin deplin împotriva agresiunii ruse'', promițându-i că va continua pe linia trasată de Mario Draghi. De altfel, Meloni a susținut și în Senat trimiterea de arme Kievului, subliniind că ''singura posibilitate de a favoriza o negociere'' este să ''există un echilibru între forțele de pe teren''. Potrivit premierului, ''pacea se realizează prin sprijinirea Ucrainei, permițându-i acesteia să se apere, și prin geopolitică''.

În ceea ce privește oprirea armelor și trimiterea de ajutoare economice masive pentru reconstrucție, Vespa, în discuția cu Berlusconi, obiectează că Putin ar trebui să părăsească cel puțin cele două regiuni (Herson și Zaporijjia) ocupate și anexate după celelalte două din Donbass (Donețk și Luhansk). O obiecție asupra căreia Berlusconi pare să fie de acord, subliniind însă că apartenența Crimeei la Federația Rusă nu trebuie pusă la îndoială și că în Donbass ar trebui organizat un nou referendum, sub controlul Occidentului.

Convins că Putin este ''un om al păcii'', Berlusconi îi spune din nou gazdei emisiuni Porta a Porta că la începutul războiului a încercat să-l sune de două ori pe liderul rus și că după aceea nu a mai insistat. Sticlele de Lambrusco și de vodcă, aflate în centrul unuia dintre audio-urile publicate de La Presse, au fost în schimb ''o glumă''. Berlusconi spune că, după ce le-a povestit adjuncților săi despre scrisorile de urări, unul l-a întrebat dacă și-au făcut și cadouri, iar el ar fi răspuns amuzat: ''Da, bineînțeles, douăzeci de sticle de vodcă și douăzeci de Lambrusco''. Însă toată lumea, explică el, a înțeles ''că am glumit''.

În final, la întrebarea lui Bruno Vespa dacă se simte mai aproape de America sau de Rusia, Berlusconi reamintește că una dintre cele cinci standing ovation primite din partea membrilor Congresului Statelor Unite pe 19 iunie 2011, a izbucnit după ce a povestit despre jurământul de credință față de SUA pe care i l-a cerut tatăl său când, după terminarea liceului clasic, l-a dus să viziteze cimitirul militar american din Anzio.

Pe scurt, declarații contradictorii care, la fel ca cele făcute în timpul adunării Forza Italia care riscau să arunce în aer numirea lui Antonio Tajani în funcția de ministru de externe, ar putea agita centrul-dreapta și care au provocat deja o serie de controverse din partea opoziției. Potrivit lui Osvaldo Napoli de la Secretariatul de Acțiune, care i-a cerut lui Meloni ''clarificări'' privind linia partiduluii Forza Italia: ''Berlusconi, între o dezmințire și alta, continuă să dea o confirmare incontestabilă: pentru el, pacea este posibilă doar dacă Occidentul încetează să mai furnizeze arme pentru Zelenski. Exact poziția membrilor Mișcării 5 Stele și a celor care doresc ca Ucraina să se predea violenței lui Vladimir Putin''.

Iar Benedetto Della Vedova, de la partidul +Europa, spune: ''Berlusconi revine reiterând că trebuie să încetăm să susținem apărarea ucraineană pentru a-l forța pe Zelenski să negocieze (predarea). Pentru Berlusconi, pacea este cea a lui Putin. Iar Meloni și Tajani nu se mai pot preface că nu s-a întâmplat nimic, pentru că în privința Ucrainei nu există majoritate''. Pina Picierno, vicepreședintele Parlamentului European: ''afirmațiile umilitoare și jignitoare ale lui Berlusconi față de Ucraina'' riscă să ''slăbească țara noastră, subminând punctual credibilitatea și fiabilitatea Italiei. Acesta este motivul pentru care Meloni și Tajani ar trebui ''să se distanțeze imediat de cuvintele rușinoase ale lui Berlusconi''.

Sursa: RADOR