Președintele ales Joe Biden a anunțat marți că SUA ”s-au întors” și sunt ”gata să conducă lumea".

Joe Biden și-a prezentat primele șase propuneri pentru viitoarea Administrație, ocazie cu care a lansat câteva mesaje-cheie referitoare la revenirea la multilateralism sau combaterea schimbărilor climatice.

”Este o echipă care reflectă faptul că America a revenit, pregătită să ghideze lumea și nu să se retragă din ea”, a declarat Biden, semnalând o îndepărtare de politica externă promovată de Trump. 

”America is back”, a scris el ulterior pe Twitter, o deviză opusă celei folosite de Donald Trump -  "America First".

Numele propuse de Biden sunt personalități cu experiență, care au făcut parte din Administrația Obama.

Astfel, John Kerry, fost secretar de stat, va fi reprezentant special pentru probleme climatice, o premieră pentru un președinte american.

Diplomația va fi condusă de Antony Blinken, adjunct al secretarului de stat în Administrația Obama. Ca și Biden, Blinken a subliniat necesitatea cooperării și a parteneriatului în relațiile internaționale.

"Multilateralismul a revenit, diplomația a revenit", a spus și viitoarea ambasadoare a SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

O altă premieră e numirea primului hispanic în fruntea securității interne - Alejandro Mayorkas. De asemenea, Avril Haines va fi prima femeie în fruntea serviciilor de informații.

Jake Sullivan, un colaborator apropiat al președintelui ales, va fi consilier de securitate națională.

Propunerile au fost anunțate după ce Donald Trump a dat undă verde procesului de tranziție către Administrația Biden, chiar dacă nu și-a recunoscut înfrângerea.

Între timp, Michigan și Pennsylvania au certificat în mod oficial victoria lui Joe Biden.