Relațiile dintre Washington și Beijing sunt la cel mai scăzut nivel, dar președintele american a estimat că relațiile dintre cele două țări ar urma să cunoască "un dezgheț foarte curând".

Președintele american, Joe Biden, a estimat duminică că relațiile dintre Statele Unite și China ar urma să cunoască un "dezgheț foarte curând", relatează France 24.

Cu ocazia acestei declarații, Joe Biden s-a referit la presupusul balon spion pe care Washingtonul l-a doborât în februarie. "A fost doborât și totul s-a schimbat în ce privește dialogul. Cred că veți remarca un început de dezgheț foarte curând", a declarat șeful statului presei la finalul summitului G7, la Hiroshima, în Japonia.

Decizia Washingtonului de a doborî în februarie un balon chinez care ar fi survolat Statele Unite a declanșat o dispută diplomatică între cele două puteri. O vizită la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, care fusese anunțată ca o ocazie de a ameliora relațiile, a fost anulată după acest incident. 

Linie directă de comunicații

Într-o conferință de presă, duminică, la finalul summitului G7, la Hiroshima, în Japonia, Joe Biden a fost întrebat despre motivele pentru care linia directă de comunicații dintre Statele Unite și China nu este operațională

."Aveți dreptate, ar trebui să avem o linie directă deschisă. La conferința de la Bali asta am convenit să facem, președintele Xi și cu mine și să ne întâlnim", a declarat el. "Și apoi, balonul ăsta stupid" care transporta "material de spionaj" a "survolat Statele Unite", a adăugat Joe Biden.

Administrația Biden a exasperat China și atacând comerțul cu semiconductori care, potrivit Washingtonului, comportă riscuri de utilizare în scopuri militare.

Președintele american a susținut aceste acțiuni duminică, la o zi după ce G7 a avertizat China contra "activităților sale de militarizare" în regiune. "China e pe cale să-și dezvolte armata și de aceea am spus clar că nu sunt gata să fac comerț cu anumite articole cu ea", a declarat el.

"Am obținut angajamentul tuturor aliaților noștri că nu vor face nici ei, că nu vor furniza acest tip de material. Dar nu este un act ostil, este unul care spune: «Ne vom asigura că facem tot ce e în puterea noastră pentru a menține statu quo-ul»". 

Sursa: RADOR