Cel de-al doilea grup etnic ca mărime din SUA, în creștere rapidă, și-a redus simpatia pentru democrați.

Pe neașteptate, Joe Biden și vicepreședinta sa, Kamala Harris, au mers săptămâna trecută la un restaurant mexican, pentru a sărbători Cinco de Mayo, una dintre cele mai populare sărbători pentru comunitatea de expatriați din SUA, scrie Folha Online.

La Taqueria Habanero, președintele a comandat quesadilla de pui, churros și tacos pentru consilieri, toate la pachet. A discutat cu angajații și cu clienții, a auzit strigăte de "te iubesc" și a pozat.

Acesta a fost cel mai recent semnal transmis de democrat, în pre-campania pentru a rămâne la Casa Albă, în căutarea unui vot valoros, cel al hispanicilor. Cel mai mare grup etnic din țară după albi, ei reprezintă 18,9% din populația americană, sau 63 de milioane de oameni. Este, de asemenea, comunitatea cu cea mai rapidă creștere: astăzi, 14,3% dintre persoanele apte să voteze sunt hispanice, comparativ cu 7,4% în 2000.

Cel mai semnificativ gest al lui Biden în acest sens a fost alegerea lui Julie Chávez Rodríguez, care până atunci își desfășura activitatea în cadrul Biroului pentru Afaceri Interguvernamentale de la Casa Albă în funcția de șefă a campaniei de realegere - ceea ce a făcut-o să fie  hispanica deținătoare a celei mai înalte funcții din guvernul federal până la dobândirea noii demnități.

De origine mexicană, Chávez Rodríguez, în vârstă de 45 de ani, este nepoata unui celebru lider sindical din Arizona, César Chávez, și activează în administrațiile democrate de la primul mandat al lui Barack Obama.

Ea a ajuns în actuala administrație după ce a lucrat cu Kamala, pe când democrata era încă senatoare. Ea a fost, de asemenea, consilieră principală în campania victorioasă a lui Biden din 2020, în calitate de consilier concentrat asupra comunității hispanice. Acum, funcția pentru care a fost aleasă reflectă importanța acordată subiectului în 2024.

O altă persoană printre managerii de campanie este deputata democrată Veronica Escobar, o alegere și mai simbolică, pentru că este originară din El Paso, la granița cu Mexicul, unul dintre cele mai importante puncte de intrare a imigranților în SUA - criza migrației este una dintre principalele critici ale republicanilor la adresa lui Biden.

Accentul pus pe hispanici are un motiv anume: dacă înainte era un grup etnic care vota aproape în bloc pentru democrați, preferința tinde tot mai mult către republicani, deși preferința pentru partidul lui Biden rămâne majoritară. La alegerile legislative de anul trecut, 64% dintre hispanici au votat candidații democrați pentru Cameră, în timp ce 33% i-au ales pe republicani, potrivit unui sondaj realizat de African American Research Collaborative (AARC), care analizează voturile minorităților din țară.

Cu toate acestea, votul pentru numele democraților a scăzut cu cinci puncte procentuale față de alegerile precedente.

O schimbare și mai accentuată a fost remarcată de la alegerile prezidențiale din 2016 la cele din 2020, când democrații au pierdut în total opt puncte procentuale în rândul hispanicilor.

"Aceștia nu sunt un monolit și nu există voturi garantate pentru niciun partid. Căutarea acestor voturi trebuie să respecte asta și să fie autentică", afirmă Jess Morales Rocketto, strateg la Equis Research, o entitate care cercetează votul hispanic.

Ea susține, de asemenea, că eforturile care vizează acest segment trebuie să fie făcute pe tot parcursul cursei, nu doar pe ultima sută de metri, pentru a strânge voturi. Un alt punct fundamental, spune aceasta, este comunicarea bilingvă. Site-ul oficial al campaniei lui Biden și al Kamalei are deja o versiune în spaniolă - singura limbă în afară de engleză în care pagina a fost tradusă. Reclamele de pe YouTube au și opțiunea de subtitrare în limba spaniolă.

Căutarea votului hispanic este și mai importantă, având în vedere sistemul electoral american, în care cine câștigă într-un stat ia toate voturile Colegiului Electoral. În Arizona, Biden l-a învins pe Trump cu doar 0,3% din voturi, cu 10.000 de buletine de vot în plus. Acolo, hispanicii reprezintă 32% din populație și un sfert dintre alegători. În Nevada, unde Biden a câștigat cu o diferență de două puncte, hispanicii reprezintă 30% din populație. Ambele state au înregistrat dispute strânse pentru Senat, iar participarea hispanicilor a fost considerată ca fiind crucială pentru asigurarea unei majorități democrate în Cameră la mijlocul mandatului.

Republicanii investesc și ei în acest segment, prin inițiative precum platforma Libre, care propagă idei conservatoare în rândul comunității hispanice. O dificultate este reunirea atâta  imigranților din țări și contexte sociale diferite din America Latină, cât și a descendenților care  trăiesc în SUA de generații.

Dacă, pe de o parte, există cubanezi anticomuniști în Florida, care au fugit de regimul comunist și tind să-i voteze în număr mare pe republicani (68%), pe de altă parte există descendenți de mexicani în regiunea de graniță, care îi preferă pe democrați, potrivit Sondajului AARC. Hispanicele tind să-i voteze mai mult pe democrați (68%), față de hispanici (58%), ceea ce face diferența în alegeri precum cea din urmă, în care avortul a fost văzut ca o problemă esențială pentru asigurarea unui rezultat mai bun decât cel așteptat pentru partidul lui Biden.

Un alt factor îi ajută pe democrați în rândul alegătorilor hispanici: frenezia anti-imigrație a republicanilor.

Sondajele indică faptul că securitatea granițelor ocupă locul zece în cadrul priorităților acestui grup, după inflație, prețurile la combustibil, drepturile reproductive, costurile cu îngrijirea sănătății, schimburile de focuri în masă și criza climatică. Protejarea drepturilor imigranților se află, de asemenea, înaintea securității granițelor.

Între timp, Partidul Republican merge în direcția opusă. Săptămâna aceasta, Florida a adoptat o lege care obligă spitalele să pună întrebări cu privire la situația de imigrare a pacienților și permite urmărirea penală pentru trafic de persoane împotriva oricui transportă un imigrant fără acte peste granițele statului.

De asemenea, legislația îi oferă guvernatorului și potențialului candidat la președinție Ron DeSantis 12 milioane de dolari pentru a trimite solicitanți de azil în alte state, așa cum a făcut în 2022 prin închirierea de avioane cu oameni care nici măcar nu se aflau în Florida, pe care I-a trimis pe o insulă din statul Massachusetts, condus de democrați, notează Thiago Amâncio, corespondent al publicației braziliene la Washington.

Sursa: RADOR