Președintele SUA Joe Biden a declarat miercuri că e puțin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia. Și președintele Poloniei a făcut apel la calm, spunând că nu sunt încă dovezi concludente despre cine a lansat racheta.

UPDATE

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta căzută în apropiere de granița cu Ucraina a fost ”probabil un incident nefericit", relatează The Guardian.

În cadrul unei conferințe de presă, Duda a precizat că nu există semne ale unui atac intenționat asupra Poloniei și că racheta a fost probabil folosită de apărarea aeriană ucraineană.

Din informațiile aliaților și ale polonezilor, ar fi vorba de o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică. Aceste rachete sunt folosite și de Rusia și de Ucraina.

”Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul Ucrainei împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră”, a spus șeful NATO, subliniind că nu este vina Ucrainei, ci Rusia poartă toată responsabilitatea. 

Statele NATO au subliniat la reuniunea de urgență de astăzi, la nivel de ambasadori, că vor continua să susțină Ucraina, a mai spus el.

++++

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-o conferință de presă, că investigația e în curs, dar că nu sunt semne că a fost un atac deliberat din partea rușilor.

++++

"O zonă de interdicție aeriană trebuie să fie instituită asupra Ucrainei. Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are granițe pentru rachete ieșite de sub control. Nu are granițe pentru amenințarea pe care o reprezintă pentru vecinii noștri din UE și NATO", a ascris pe Twitter ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

În toate regiunile ucrainene au sunat alarmele miercuri dimineață.


++++

China, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de externe, Mao Ning, a lansat un apel la calm: ”În situația actuală, toate părțile trebuie să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere pentru a împiedica escaladarea situației”. 

++++

"Este puțin probabil... să fi fost trasă din Rusia ... Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puțin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat președintele american Joe Biden, aflat la summitul G20 din Bali, Indonezia, relatează Reuters.

Biden a precizat că experți americani vor sprijini ancheta poloneză ca ”să ne dăm seama exact ce s-a întâmplat". "Și apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm și înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflați în jurul mesei", a spus Biden, referindu-se la reuniunea de urgență a liderilor occidentali din G20.

La reuniune au participat Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, președintele francez Emmanuel Macron, premiera italiană Giorgia Meloni, premierul japonez Kishida Fumio, premierul britanic Rishi Sunak, premierul spaniol Pedro Sanchez, premierul olandez Mark Rutte, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel. 

Potrivit AP, trei oficiali americani au precizat că evaluările preliminare sugerează că racheta a fost trasă de ucraineni împotriva unei rachete rusești. 

Președintele polonez Andrzej Duda a făcut apel la calm: ”Știm că azi (marți - n.r.) toată ziua Rusia a atacat Ucraina cu rachete, dar nu avem în acest moment dovezi concludente cu privire la cine a lansat această rachetă. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricație rusească, dar totul este încă sub investigație în acest moment”.

Și Ucraina și Rusia folosesc rachete proiectate de sovietici.

Ambasadorii NATO se reunesc miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al tratatului Alianței, au declarat pentru Reuters doi diplomați europeni. Unul dintre diplomați a declarat că Alianța va acționa cu prudență și că e nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

”Teroarea nu se limitează la granițele noastre și e o chestiune de timp până când teroarea rusă va merge mai departe”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că rachetele căzute pe teritoriul NATO reprezintă ”o escaladare foarte semnificativă”. 

Minsterul rus al apărării a susținut că este vorba despre o ”provocare deliberată pentru a escalada situația”: ”Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Imaginile cu rămășițele (de rachetă) publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”.