Președintele Joe Biden a făcut sâmbătă o paralelă între foametea din epoca sovietică și războiul de azi dintre Rusia și Ucraina, scrie publicația americană The Hill.

„Marcăm comemorarea solemnă a Holodomorului  (numele sub care este cunoscută foametea provocată de ruși în Ucraina, în anii ’30 din secolul trecut, n. red.) într-un moment când curajosul popor ucrainean continuă să apere libertatea și suveranitatea Ucrainei în fața durului război de agresiune al Rusiei. Cu 90 de ani în urmă, politicile inumane ale lui Iosif Stalin și regimul sovietic au creat ‚moartea prin înfometare’”, a subliniat Biden într-o declarație făcută sâmbătă.

„Milioane de ucraineni – bărbați, femei și copii – au suferit și au murit de foame între anii 1932-1933 din cauza unei foamete create chiar de om”, a continuat Biden. "Stalin și regimul său au blocat sistematic cerealele și fermele, transportând cerealele ucrainene în alte regiuni din URSS, acest demers fiind o tactică prin care se căuta distrugerea identității naționale a Ucrainei".

Potrivit Consorțiului de Cercetări și Educație Holodomor (Holodomor Research and Education Consotium – HREC), un proiect al Institutului Canadian pentru Studii Ucrainene (CIUS) de la Universitatea Alberta, Holodomorul înseamnă "înfometarea a milioane de ucraineni în perioada 1932-33 ca urmare a politicilor sovietice”.

"În 1932, Partidul Comunist a stabilit niște cote imposibil de atins în privința cerealelor cu care satele ucrainene ar fi trebuit să contribuie în sprijinul statului sovietic", se poate citi pe portalul HREC. "Atunci când satele nu puteau atinge cotele cerute, autoritățile își intensificau campania de rechiziționare, confiscând chiar și semințele păstrate pentru răsaduri și impunând amenzi care se plăteau cu carne și cartofi, în cazul în care cotele cerute nu erau respectate”.

"Brigăzi speciale erau trimise să percheziționeze locuințele și confiscau chiar și alte alimente”, precizează portalul HREC. "Țăranii înfometați încercau să-și părăsească satele în căutare de alimente, dar autoritățile sovietice au emis un decret care le interzicea țăranilor ucraineni să părăsească țara.

”Președintele a făcut o paralelă între acea foamete și actualul război dintre Ucraina și Rusia. El a spus că infrastructura agricolă a Ucrainei revine în atenția președintelui rus Vladimir Putin "din setea acestuia de putere și de a cuceri”.

"Forțele ruse caută să distrugă economia și independența Ucrainei, afectând intenționat câmpurile și distrugând silozurile și porturile ucrainene unde sunt depozitate grâne”, a spus Biden în declarația de sâmbătă. "Nu este vorba doar de un atac la adresa securității economice a Ucrainei, ci este un atac batjocoritor la adresa securității alimentare de oriunde. Putin atacă cele mai vulnerabile comunități din lume spre profitul Rusiei".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA