El ignoră faptul că statul evreiesc nu poate înfrânge Hamas fără a cuceri Rafah.

Președintelui Biden îi place să spună că n-a mai existat alt președinte american care să-i fie un prieten atât de bun Israelului, însă în ultima vreme lucrurile nu mai par să stea așa. I-a admonestat pe conducătorii Israelului în discursul despre starea națiunii, critică cu regularitate strategia militară a Israelului în Fâșia Gaza, iar în weekend a afirmat că planul Israelului de a elimina Hamas din ultimul ei bastion, orașul Rafah, este o „linie roșie” pe care Israelul n-ar trebui s-o încalce, comentează The Wall Street Journal.

„Este o linie roșie, dar eu nu voi abandona Israelul niciodată. Apărarea Israelului e în continuare crucială. Astfel că nu există vreo linie roșie în funcție de care să opresc toate livrările de armament, astfel încât ei să nu aibă Domul de Fier să-i protejeze”, a declarat Biden la MSNBC.

„Dar există linii roșii, pe care dacă el le încalcă...”, a continuat el fără a-și termina firul gândurilor, după care a mai adăugat că „nu poți avea încă 30.000 de palestinieni morți”.

După cum se întâmplă adesea, e dificil de dedus ce voia să spună Biden. Vrea mai puține victime civile în Gaza, dar la fel vrea și Israelul, din moment ce consecințele diplomatice în cârca sa cad, nu în cea a Hamas. De aceea se și abține Israelul să înceapă ofensiva la Rafah - pentru a finaliza un plan de evacuare a civililor la nord de oraș.

Cea mai bună cale de a-i proteja pe civili ar fi ca Egiptul să le permită să traverseze granița în Peninsula Sinai până la încetarea luptelor. Însă Biden nu a fost dispus să-l preseze pe președintele egiptean Abdel Fattah Al Sisi, în ciuda faptului că e beneficiarul unui ajutor militar american de 1,3 miliarde de dolari pe an.

Israelul nu are cum să evite o ofensivă la Rafah dacă vrea să-și îndeplinească obiectivul războiului: distrugerea Hamas. Cu siguranță că și Biden e conștient de acest lucru. SUA nu i-au permis organizației teroriste ISIS să-și păstreze bastionul de la Mosul, în Irak, iar asediul acelui oraș a provocat și el victime civile nedorite.

Biden și Casa Albă le mai transmit tuturor și că sunt nemulțumiți de premierul israelian Benjamin Netanyahu. Biden a fost auzit spunând după discursul despre starea națiunii că Netanyahu trebuie să aibă un „moment de prezentare în fața lui Isus” cu președintele american. Netanyahu ar trebui să vină în vizită, cu întregul cabinet de război.

După cum a transmis corespondentul nostru din Israel, Elliot Kaufman, și opoziția israeliană dorește ca Hamas să fie eradicată din Rafah.Criticile accentuate ale lui Biden la adresa Israelului nu pot fi separate de dorința lui de a concilia facțiunea anti-Israel tot mai insistentă din partidul lui.

El vrea să evite spectacolul unui protest la congresul democraților din august și îi e frică să nu piardă statul Michigan din cauza dezertării tinerilor și a americanilor arabi. Pare că politica SUA față de Israel depinde tot mai mult de orașul Dearborn din Michigan.

La fel se explică și eforturile urgente de negociere a unui armistițiu și schimb de ostatici, pe care Israelul tot le acceptă și Hamas le tot respinge. Și noua propunere a lui Biden ca armata americană să construiască un doc temporar pentru livrarea ajutoarelor în Gaza ține tot de politica internă a SUA.

Această „strategie Dearborn” referitoare la Israel are și costuri - nu în ultimul rând mesajul recepționat de Hamas și susținătorii ei din Iran cum că periclitarea vieții civililor aduce roade politice. De ce ai consimți la un schimb de ostatici, când strategia ta actuală e să învrăjbești Israelul cu SUA?

Amenințările lui Biden cu linii roșii nu ajută nici Israelul și nu-i ajută nici lui poziția politică în țară. Cea mai bună cale de a-și face un serviciu politic e să-i permită Israelului să câștige războiul cât mai rapid cu putință.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA