Noul șef al Pentagonului, Lloyd Austin, va încerca, la prima reuniune a miniștrilor apărării din NATO, să reconstruiască încrederea între aliați afectată de fostul președinte Donald Trump.

Administrația Biden va începe, la reuniunea de săptămâna aceasta a miniștrilor apărării din NATO, ceea ce se preconizează a fi un efort de ani de zile pentru a reconstrui încrederea dintre americani și aliații europeni, relație zdruncinată de politica ”America First” a fostului președinte Donald Trump.

Oficiali americani au precizat pentru Reuters că ministrul apărării, Lloyd Austin, va sublinia angajamentul și aprecierea SUA pentru Alianța transatlantică, după ostilitatea afișată de Donald Trump. Reuniunea virtuală a miniștrilor apărării va avea loc miercuri și joi, fiind primul eveniment important al NATO, după ce Joe Biden a depus jurământul pe 20 ianuarie.

Ulterior, președintele american va susține pe 19 februarie un discurs în cadrul Conferinței pentru Securitate de la München.

După anii în care Trump și-a bătut joc în public de aliați precum Germania pentru că nu și-au atins ținta bugetară pentru apărare, Pentagonul va încerca - fără a renunța la dorința SUA ca și restul aliaților să aloce 2% din PIB pentru apărare - să pună accentul pe progresele realizate în direcția consolidării apărării colective a NATO, relatează EURACTIV.

"Încrederea nu se poate construi peste noapte, necesită timp. E nevoie de mai mult decât de cuvinte. E nevoie de măsuri”, a declarat, sub condiția anonimatului, un oficial american din domeniul apărării.

Pentru a sublinia poziționarea lui Biden față de NATO, Casa Albă a dat publicității - un gest rar - un video de la prima discuție cu șeful Alianței, Jens Stoltenberg, în care președintele american a folosit adjectivul ”sacru” pentru a descrie angajamentul SUA față de apărarea colectivă.

Joe Biden s-ar putea confrunta cu o luptă dificilă, după ce europenii au fost deranjați de angajamentele încălcate de predecesorul său, precum retragerea din Acordul de la Paris și Acordul din 2015 privind dosarul nuclear iranian.

”Tocmai am petrecut patru ani fără să vorbim între noi și lumea este foarte diferită față de acum patru ani. Biden trebuie să repare multe în relația cu Europa”, a precizat un diplomat european din cadrul NATO, referindu-se la o anumită ”epuizare” din partea aliaților europeni după acțiunile imprevizibile ale lui Trump. 

Ministrul portugal al apărării, Joao Gomes Cravinho, a declarat pe 28 ianuarie, în Parlamentul European, că anii Trump au fost ”un experiment ideologic” care a avut ”efecte devastatoare pentru credibilitatea SUA la nivel internațional.

Violențele de pe 6 ianuarie de la Capitoliu au adus și ele grave prejudicii imaginii SUA. 

La reuniunea virtuală se va discuta inclusiv despre ținta de 2% care ar trebui atinsă de toate statele din NATO până în 2024.

Germania, Italia și Spania nu vor atinge acest obiectiv, potrivit unei analize a NATO din octombrie. 

Întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Austin ar urma să sublinieze faptul că mulți aliați îndeplinesc ținta, iar alții ”se străduiesc să o atingă”.

Un alt oficial american a spus că, în pofida crizei economice din cauza pandemiei de COVID-19, Washingtonul se așteaptă ca aliații să aloce 2% din PIB și să nu permită ca această criză sanitară să se transforme într-o criză de securitate.

”Dar veți auzi un ton substanțial diferit”, a spus oficialul, adăugând că această chestiune nu va fi folosită ca o ”armă politică” împotriva aliaților.