Joe Biden ar dori să pună capăt misiunii de evacuare din Afganistan pe 31 august. Dar se discută despre o prelungire, spune președintele SUA. Talibanii avertizează Statele Unite că se vor confrunta cu consecințe dacă își amână plecarea.

Guvernul american poartă discuții cu armata în legătură cu o posibilă prelungire a misiunii de evacuare din Afganistan după sfârșitul acestei luni. "Există discuții între noi și militari privind o prelungire", a declarat Joe Biden. Dar el a adăugat că speră să nu fie nevoie să fie prelungită misiunea.

Întrebat dacă alte țări din G7 au cerut ca trupele americane să rămână pentru o perioadă mai lungă de timp pe Aeroportul din Kabul, liderul de la Casa Albă a răspuns: ”Vom vedea ce putem face”.

Șefii de stat și de guvern din țările G7 se vor întâlni marți pentru un summit virtual extraordinar privind situația din Afganistan. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat luni că Londra intenționează să pledeze pe lângă Washington pentru o continuare a operațiunilor de evacuare după data de 31 august.

Talibanii resping prelungirea termenului

În replică, talibanii nu sunt de acord cu prelungirea misiunii de evacuare, a precizat Suhail Shahin, membru al delegației talibanilor care discută în prezent cu oficialii SUA la Doha, în  Qatar, notează Deutsche Welle.


Termenul de 31 august stabilit pentru retragerea completă a trupelor internaționale din Afganistan reprezintă o ”linie roșie”, a continuat Shahin. A amâna ar însemna extinderea ocupației militare a țării sale și nu există niciun motiv pentru a faca așa ceva. ”Dacă (forțele occidentale) intenționează să extindă ocupația, se vor confrunta cu consecințe”, a adăugat el.

Două surse din cadrul mișcării islamiste au precizat pentru AFP că talibanii nu vor anunța formarea unui guvern în Afganistan atât timp cât soldații americani rămân pe teritoriul său.

”Există încă multe lucruri care pot merge prost”

Joe Biden a declarat că forțele SUA și partenerii lor din coaliția internațională au evacuat aproape 28.000 de oameni din Kabul de la începutul misiunii de evacuare, la 14 august. Aproximativ 11.000 de persoane au fost scoase pe cale aeriană din Afganistan în decurs de 36 de ore. Însă președintele a avertizat: ”Mai avem un drum lung de parcurs și multe pot merge prost”.

Biden a calificat scenele de pe aeroportul din capitala afgană drept ”sfâșietoare”. În același timp, el a subliniat că evacuarea a mii de oameni din Kabul ar fi fost ”dureroasă”, indiferent de momentul debutului. Guvernul SUA este acuzat că a început prea târziu evacuarea celor care se tem de represalii din partea afganilor.