Concluziile discuției dintre Biden și Xi Jinping: "Nu suntem de acord cu armele nucleare în Ucraina".

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping s-au întâlnit luni în Bali, salutându-se cu o strângere de mână călduroasă, înainte de primul lor summit față în față, relatează agenția ANSA.

Între timp, un înalt oficial chinez a dezvăluit pentru Financial Times că Vladimir Putin "nu i-a spus adevărul" liderului de la Beijing despre invazia rusă în Ucraina.

"Dacă ne-ar fi spus, nu ne-am fi aflat într-o situație atât de dificilă. Erau peste 6.000 de cetățeni chinezi în Ucraina și unii dintre ei au murit în timpul evacuării, deși nu o putem spune public". Putin însuși a afirmat, luna trecută, că nu i-a spus "prietenului drag" Xi despre invazia iminentă.

Liderii Biden și Xi Jinping au convenit asupra faptului că armele nucleare nu ar trebui folosite în Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita în curând China, informează Casa Albă.

De asemenea, cei doi lideri au vorbit despre "Taiwan într-un mod sincer". Chestiunea "se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei" și constituie "fundamentul politic al relațiilor dintre China și SUA": este "prima linie care nu trebuie depășită", a declarat președintele Xi Jinping la întâlnirea din Bali cu omologul său american, Joe Biden. SUA și-au reiterat opoziția față de acțiunile "agresive și coercitive" ale Beijingului. Totodată, Biden i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să încurajeze Coreea de Nord să acționeze "responsabil".

"În calitate de lideri ai principalelor economii mondiale, trebuie să gestionăm competiția dintre cele două țări ale noastre", i-a spus președintele american Joe Biden președintelui chinez, Xi Jinping, la întâlnirea bilaterală din Bali. "Este o plăcere să te întâlnesc", a afirmat Biden.

"Este o plăcere să te revăd de ultima dată, care a fost în 2017", i-a spus președintele Xi Jinping omologului său american, Joe Biden. "Trebuie să găsim cursul corect al relațiilor prin schimburi de opinie sincere", a adăugat Xi Jinping.

Președintele Xi Jinping a sosit în Bali, Indonezia, cu un avion special în vederea participării la Summitul G20, a anunțat televiziunea de stat CCTV, potrivit căreia, "la invitația președintelui Republicii Indonezia Joko Widodo, președintele Xi Jinping va participa la cel de-al XVII-lea Summit G20 de la Bali, în perioada 14-17 noiembrie".

Xi Jinping a sosit primul la hotelul Nusa Dua, în Bali, unde au fost amplasate steagurile Chinei și SUA pentru întâlnire, primele salutări și obișnuitele fotografii care să imortalizeze evenimentul.

Biden, în schimb, a sosit la scurt timp după omologul său chinez, iar cei doi lideri s-au salutat călduros, dându-și mâna și vorbind intens. După salutările și zâmbetele din fața camerelor de luat vederi, cei doi s-au îndreptat împreună spre sala în care cele două delegații au discutat despre respectivele "linii roșii", după cum a repetat de mai multe ori șeful de la Casa Albă, parte a unei agende care cuprinde problemele legate de Taiwan și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

China îndeamnă Statele Unite să gestioneze în mod adecvat divergențele, înaintea primei întâlniri bilaterale între președinții Xi Jinping și Joe Biden, pe marginea Summitului G20 din Bali. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Mao Ning, subliniind "apărarea suveranității, securității și intereselor de dezvoltare ale Chinei", a spus că Beijingul speră că "SUA vor gestiona divergențele în mod corespunzător, vor promova cooperarea reciproc avantajoasă, vor evita neînțelegerile și evaluările greșite, readucând relațiile pe drumul unei dezvoltări sănătoase și stabile".

Președintele american Joe Biden își propune să identifice "zone de cooperare" cu omologul său chinez Xi Jinping, la întâlnirea din Bali. Speranța este "să ieșim din această întâlnire cu zone în care cele două țări, cei doi președinți și echipele lor pot lucra în mod cooperant pe probleme de fond", a anticipat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, cu rol din ce în ce mai central în strategiile diplomatice ale SUA, la bordul Air Force One cu destinația Bali.

Este necesar ca cele două țări "să gestioneze divergențele și să împiedice concurența să se transforme în conflict. Mă angajez să mențin deschise liniile de comunicare între tine și mine, dar guvernele noastre sunt implicate, deoarece țările noastre au atât de multe de înfruntat. În calitate de lideri ai celor două națiuni ale noastre, în opinia mea, împărtășim responsabilitatea de a demonstra că Statele Unite și China pot gestiona diferențele noastre, pot să împiedice concurența să devină ceva aproape de un conflict și putem să găsim modalități de a lucra împreună la probleme globale urgente, care necesită cooperarea noastră reciprocă", a spus Biden.

Puțini lideri mondiali, în afară de prietenul rus Vladimir Putin, au petrecut la fel de mult timp cu Xi Jinping, precum Biden. Când acesta din urmă a vizitat China în august 2011, cei doi lideri, pe atunci vicepreședinți, au avut cinci întâlniri în șase zile: legătura stabilită atunci rămâne și astăzi printre puținele semne de speranță de care să se agațe în relațiile dintre Statele Unite și China. Biden și Xi Jinping au vorbit de cinci ori până acum în apeluri telefonice și conexiuni video, dar eforturile au fost fără rezultate.

După patru ani dificili sub președinția lui Donald Trump, China spera că Biden va reduce frământările, dar relațiile s-au prăbușit până la cel mai scăzut punct de la normalizarea relațiilor în 1979, ce a stat la baza unei noi ere marcate de rivalitatea comună împotriva fostei URSS.

Statele Unite sunt îngrijorate de agresivitatea Beijingului cu privire la Taiwan și Mările de Est și de Sud ale Chinei, arsenalul nuclear în creștere rapidă și refuzul de a condamna invazia rusă a Ucrainei. China, în schimb, acuză Washingtonul că încurajează forțele independente din Taipei (pe care îl consideră teritoriul său inalienabil și care va fi reunificat chiar și prin forță, dacă este necesar) și că a creat parteneriate și alianțe, precum "Quad" și "Aukus", cu unicul scop de a contracara noile ambiții ale Chinei, zdrobind exportul de microcipuri și material tehnologic.

Biden a anunțat că liderii își vor trasa "liniile roșii" la întâlnire, care se estimează că va dura câteva ore.

"Nu există nicio alternativă la acest tip de comunicare de la lider la lider în navigarea și în gestionarea unei relații atât de importante", a remarcat Sullivan.Cei doi lideri se prezintă la întâlnirea din Bali puternici pe frontul intern, dar și cu câteva probleme.

Al XX-lea Congres al Partidului Comunist l-a încoronat pe Xi Jinping în octombrie cu al treilea mandat inedit la Secretariatul General, dar economia este în dificultate gravă, iar politica de "toleranță zero" la Covid-19 continuă să blocheze țara.

În Statele Unite ale Americii, în schimb, votul de la mijloc de mandat a depășit cele mai mari așteptări, iar Biden, în timp ce luptă cu creșterea inflației, a reușit să sărbătorească duminică confirmarea controlului democratic în Senat.

Întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping s-a încheiat, după mai bine de trei ore de discuții.

Sursa: RADOR