În timpul primei vizite la Washington a cancelarului german Olaf Scholz, președintele american Joe Biden a subliniat că Nord Stream 2 ar trebui să nu mai existe, dacă Rusia va invada Ucraina.

În cadrul conferinței de presă care a urmat întâlnirii celor doi lideri, Biden a declarat că viitorul conductei controversate va fi legat de modul în care evoluează criza actuală de la granița ruso-ucraineană, relatează EURACTIV.com.

”Dacă Rusia invadează, adică dacă tancuri sau trupe trec granița cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a subliniat Biden în cadrul conferinței de presă comune cu Scholz de luni. 

Scholz a ezitat să reitereze declarația clară a lui Biden cu privire la închiderea controversatului gazoduct care ar urma să aducă gaze din Rusia în Germania.

Cu toate acestea, el a subliniat că potențialele sancțiuni vor fi luate în urma unor consultări strânse cu aliații săi din NATO.

Scholz a subliniat că a convenit deja cu aliații amploarea și sfera sancțiunilor.

”Face parte din acest proces faptul că nu explicăm totul în public”, a explicat Scholz.

”Puteți fi siguri că nu vor exista măsuri în care să avem o abordare diferită. Vom acționa împreună”, a adăugat el.

Ezitarea lui Scholz

Nord Stream 2 reprezintă de mult timp o problemă pentru aliații occidentali. În timp ce SUA și multe state membre ale UE au cerut Germaniei să oprească proiectul din cauza temerilor legate de dependența crescută de Rusia pentru aprovizionarea sa cu gaz, Berlinul a apărat până acum de proiect.

Scholz a ezitat în mod special să se refere la Nord Stream 2 drept una dintre opțiunile potențiale pentru a sancționa agresiunea rusă în Ucraina.

În timp ce ministrul de externe Annalena Baerbock a spus că oprirea Nord Stream 2 este una dintre potențialele opțiuni aflate pe masă în cazul unor sancțiuni, Scholz a fost evaziv, declarând doar că Rusia se va confrunta cu ”sancțiuni aspre”, dacă va lansa un atac asupra Ucrainei – fără a preciza ce ar presupune aceste sancțiuni.

Aliații europeni și transatlantici îi reproșează Germaniei reticența sa de a adopta o poziție clară cu privire la consolidarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina.

Scholz nu a fost în contact până acum nici cu Kremlinul și nici cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce a determinat revista germană Der Spiegel să-l descrie drept „aproape invizibil, de neauzit” în criza din Ucraina.

Membri ai Congresului american au pus recent la îndoială și încrederea în Germania, dar Joe Biden a respins ideea că Germania nu și-ar fi îndeplinit responsabilitățile în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

”Germania este complet de încredere. Nu am nicio îndoială cu privire la Germania”, a spus Joe Biden.