Președintele SUA Joe Biden și șeful diplomației americane Antony Blinken participă la summitul virtual al Formatului București (B9), găzduit de Klaus Iohannis, împreună cu omologul polonez Andrzej Duda.

UPDATE

Participarea președintelui SUA, Joseph Biden, și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ”a întărit sentimentul unității aliate și a reconfirmat realitatea că statele Formatului București acționează pentru consolidarea securității euroatlantice în ansamblul său și în deplină conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul summitului Formatului București.

Această participare evidențiază, totodată, faptul că dezvoltările de securitate din regiunea noastră au impact asupra întregii securități euroatlantice, a mai spus Iohannis.

În cadrul Summitului, președintele român a subliniat faptul că ”acțiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare și contribuie la menținerea unui accentuat climat de insecuritate”.

”Situația îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră – despre care am discutat pe larg – ne-a dovedit că trebuie să ne menținem vigilența. Așadar, NATO trebuie să continue să își întărească postura de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar și coerent, de la Marea Baltică la Marea Neagră. De aceea, am pledat – inclusiv în discuția cu președintele Biden – pentru o creștere a prezenței militare aliate, inclusiv a Statele Unite ale Americii, în România și în sudul Flancului Estic”, a spus Iohannis.

În intervenția sa, Joe Biden s-a referit la importanța ”unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic”.

Klaus Iohannis împărtășește ce a spus președintele Biden legat de necesitatea întăririi cooperării transatlantice: ”Parteneriatul transatlantic acoperă Europa și se întinde nu doar peste Ocean, ci merge până la Marea Baltică și Marea Neagră, acesta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX și până acum”.

Șeful statului a mai spus că Aliații trebuie să rămână ”angajați” față de partenerii din Vecinătatea Estică, pentru consolidarea capacităților de apărare și sporirea rezilienței lor în fața provocărilor multiple cu care se confruntă.

Referitor la procesul de reflecție NATO 2030 și actualizarea Conceptului Strategic al NATO, Klaus Iohannis a subliniat că vor oferi viziunea strategică pentru Alianță în următorul deceniu și vor permite consolidarea rolului și posturii NATO pe câteva coordonate majore.

”Prioritatea pentru noi continuă să o reprezinte partenerii din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest. Am accentuat importanța unității aliate și a relației transatlantice solide, principii-cheie pentru ca NATO să acționeze eficient împotriva provocărilor de securitate cu care se confruntă. Unitatea și solidaritatea aliate nu sunt concepte fără conținut. Ele sunt fundamentul NATO, pentru că nici Statele Unite ale Americii, nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă. Reziliența strategică rămâne esențială pentru gestionarea eficientă a mediului actual de securitate, așa cum am învățat și în contextul pandemiei de COVID-19”, a afirmat Klaus Iohannis.

Declarația Summitului B9 amintește de inițiativa României privind Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va avea sediul în București.

+++

Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat. Joe Biden și Antony Blinken vor participa virtual de la Casa Albă, de la ora locală 10:30 (17:30, ora Bucureștiului).

Summitul Formatului București (B9) este organizat la inițiativa președintelui României și se va desfășura cu prezența la București a președintelui polonez și cu participarea prin videoconferință a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, ”cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030”.

Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul și cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităților acestora de apărare, precum și sporirea rezilienței NATO, a aliaților și partenerilor în fața provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanții la reuniunea de vârf.

Declarația comună a șefilor de stat din Formatul București

Mai mult pe EurActiv »