Președintele american, Joe Biden, a respins marți afirmațiile făcute în cursul aceleiași zile de președintele rus, Vladimir Putin, afirmând că Occidentul nu încearcă să controleze Rusia.

Într-un discurs susținut la Varșovia, la aproape un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina, Biden s-a adresat poporului rus: "În această seară, mă adresez din nou poporului din Rusia: Statele Unite și țările Europei nu caută să controleze sau să distrugă Rusia. Occidentul nu a complotat să atace Rusia, așa cum a spus Putin astăzi".

"Acest război nu este niciodată o necesitate. Este o tragedie. Președintele Putin a ales acest război".

Biden a reiterat faptul că Ucraina este nevoită să se apere, în timp ce Putin alege să continue războiul, pe când tot Putin poate alege să pună capăt războiului oricând decide, relatează CNN.

Marți dimineață, Putin a susținut un discurs în cadrul căruia a afirmat că Occidentul are "ambiții" de a cuceri "teritorii istorice rusești."

Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia

Președintele american a declarat că "Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia".

"Pentru că oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume lipsită de speranță și, știți, acest lucru a fost extraordinar în toate sensurile", a spus Biden. "Brutalitate extraordinară a forțelor ruse și a mercenarilor. Au comis imoralităti, crime împotriva umanității, fără rușine sau scrupule". "Au vizat civili cu moarte și distrugere (...) Au folosit violul ca armă de război. Au furat copii ucraineni, au bombardat gări, spitale, școli, orfelinate. Nimeni, nimeni nu își poate întoarce privirea de la atrocitățile pe care Rusia le comite. Este aberant. Dar, de asemenea, extraordinar a fost răspunsul poporului ucrainean și al lumii".

"La un an de când bombele au început să cadă și tancurile ruse au intrat în Ucraina, Ucraina este încă independentă și liberă. de la Herson la Kiev, pământul a fost recuperat", a punctat președintele american, în discursul susținut la Varșovia.

Aliații NATO vor sprijini continuu Ucraina

Joe Biden a subliniat că președintele rus se îndoiește, încă, de convingerea și de sprijinul continuu al aliaților NATO față de Ucraina, după aproape un an de război. "Nu ar trebui să existe nicio îndoială. Sprijinul nostru față de Ucraina nu se va clătina, NATO nu se va diviza, iar noi nu vom obosi".

"Ardoarea lui Putin pentru teritoriu și putere va eșua, iar dragostea poporului ucrainean pentru țara sa va triumfa", a spus Biden. "Vedem din nou, astăzi, ceea ce poporul Poloniei și popoare din întreaga Europă au văzut decenii întregi - apetitul autocratului nu poate fi satisfăcut - lor trebuie să ne opunem. Autocrații înțeleg un singur cuvânt: nu. Nu, nu. Nu, nu îmi vei lua țara. Nu, nu îmi vei lua libertatea. Nu, nu îmi vei lua viitorul", a afirmat liderul american.

Putin s-a înșelat crezând că va avea o victorie ușoară în Ucraina

Când Vladimir Putin a ordonat intrarea tancurilor ruse în Ucraina, anul trecut "el a crezut că noi ne vom întoarce pe cealaltă parte. S-a înșelat", a spus Biden.

"Poporul ucrainean este prea curajos. America, Europa, o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific - noi am fost prea uniți. Democrația a fost prea puternică. În loc de o victorie pe care a perceput-o și a preconizat-o ca fiind ușoară, Putin a plecat cu tancuri arse și cu forțele ruse în degringoladă", a adăugat liderul american.

Biden a mai spus și că războiul lui Putin a determinat Finlanda și Suedia să înceapă procesul de aderare la NATO.

"El a crezut că NATO se va fisura și se va diviza. În schimb, NATO este mai unită decât oricând înainte. El a crezut că poate transforma energia în armă, că poate sparge hotărârea Europei, iar în schimb, noi lucrăm pentru a pune capăt dependenței Europei de combustibilii fosili rusești", a adăugat Biden.

Sursa: RADOR