SUA vor trimite aproape 3.000 de militari în Polonia și România pentru a proteja Europa de Est de o potențială extindere a crizei apărute după desfășurarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei, au anunțat miercuri oficiali americani.

Rusia a negat că ar plănui invadarea Ucrainei, dar a semnalat miercuri că nu este dispusă la  un compromis atunci când a luat în derâdere Marea Britanie, numindu-l pe premierul Boris Johnson „complet confuz” și acuzând politicienii britanici de „prostie și ignoranță”, relatează Reuters, preluată de EURACTIV.com.

Moscova a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina și spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă cererile sale nu sunt îndeplinite, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Kievul în Alianță.

O escadrilă Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani cu sediul în Vilseck, Germania, va fi trimisă în România, a spus Pentagonul, în timp ce aproximativ 1.700 de militari, în principal din Divizia 82 Aeropurtată, vor fi dislocați de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în Polonia. Alți trei sute vor pleca din Fort Bragg în Germania.

Pentagonul a subliniat că aceste mișcări de trupe nu vor fi permanente. 

Unele țări NATO, inclusiv Ungaria și Bulgaria, au indicat că nu doresc să găzduiască trupe americane suplimentare și au indicat o preferință pentru detensionarea diplomatică, poziție exprimată miercuri și de președintele francez Emmanuel Macron.

Președintele american Joe Biden a spus că desfășurarea de trupe este în concordanță cu ceea ce i-a spus președintelui rus Vladimir Putin: „Atâta timp cât el acționează agresiv, ne vom avea grijă că putem să-i liniștim pe aliații noștri din NATO și Europa de Est prin prezența noastră acolo”.

Obiectivul, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este de a trimite un „semnal puternic” lui Putin „și, sincer, lumii, că NATO contează pentru Statele Unite și pentru aliații noștri”.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că desfășurarea de trupe americane este un semn puternic de solidaritate. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat acest lucru, spunând că răspunsul Alianței la acțiunile Rusiei a fost defensiv și proporțional.

Eforturile de a ajunge la o soluție diplomatică continuă, în pofida faptului că unele țări occidentale au descris principalele cereri ale Rusiei ca fiind de neacceptat, iar Moscova nu a dat semne de retragere a acestora.

Biden și Macron au discutat despre coordonarea eforturilor diplomatice și despre intenția de a impune costuri economice Moscovei în cazul în care aceasta invadează Ucraina, a anunțat Casa Albă. Macron a precizat că intenționează să aibă în curând și o întrevedere cu Putin.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan face joi o vizită în Ucraina, după ce a precizat că  Turcia poate fi mediator în vederea detensionării relațiilor cu Rusia, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a spus că se va întâlni cu Putin în curând la Moscova.

Potrivit Kremlinului, Putin i-a transmis lui Boris Johnson că NATO nu a răspuns în mod adecvat preocupărilor sale de securitate. Biroul de presă al premierului britanic susține că Johnson i-a spus lui Putin că o incursiune ar fi o „tragică greșeală de calcul” și că au convenit menținerea unui „spirit de dialog”.

Marți, Johnson a acuzat Rusia că ține un pistol la tâmpla Ucrainei, atrăgând remarci caustice din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte de discuția cu Putin.

„Rusia și președintele Putin sunt deschiși să comunice cu toată lumea”, a spus Peskov. „Chiar și cu cineva care este complet confuz”.

Ministerul rus de externe a luat-o în derâdere și pe Liz Truss, ministrul britanic de externe, după ce aceasta a spus într-un interviu că Marea Britanie „furnizează și oferă sprijin suplimentar aliaților noștri baltici de la Marea Neagră” și furnizează ”ucrainenilor arme defensive”.

„Doamna Truss, cunoștințele dumneavoastră de istorie sunt nimic în comparație cu cunoștințele dumneavoastră de geografie”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, într-o postare pe blog. „Dacă cineva are nevoie de salvare,  aceasta este lumea, de la prostia și ignoranța politicienilor britanici”.

În primele sale comentarii publice despre criza din Ucraina din acest an, Putin a sugerat că Rusia este forțată să se protejeze de agresiunea SUA.

Washingtonul a spus că nu va trimite trupe în Ucraina pentru a o proteja de un atac rusesc, ci va impune sancțiuni financiare Moscovei și va trimite armament pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere. Rusia, principalul furnizor de energie al Europei, deși se află sub sancțiunile SUA și UE de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, respinge sancțiunile suplimentare, calificându-le drept o amenințare zadarnică.

SUA și aliații săi au respins cele două cereri principale ale Rusiei – ca Ucraina să nu poată adera niciodată la NATO și ca trupele desfășurate în țările est-europene care s-au alăturat Alianței după încheierea Războiului Rece să fie retrase.