Joe Biden a plecat miercuri în Marea Britanie, în prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului. Președintele SUA vrea să reconstruiască legăturile transatlantice afectate în timpul Administrației Trump.

Într-o scurtă declarație de presă, Joe Biden le-a spus jurnaliștilor că scopul călătoriei de opt zile în Europa e "întărirea alianței" transatlantice.

"Să le arătăm clar lui Putin și Chinei că Statele Unite și Europa sunt sudate", a declarat președintele american înainte ca avionul Air Force One să decoleze de la baza aeriană Andrews, din apropiere de Washington, potrivit Reuters.

Însoțit de Prima Doamnă Jill Biden, Joe Biden va participa la summitul G7 din Cornwall, Marea Britanie.

Biden se va întâlni joi cu premierul britanic Boris Johnson, iar duminică soții Biden vor fi primiți la castelul Windsor de regina Elisabeta a II-a.

Pe 16 iunie, președintele SUA va discuta la Geneva cu omologul rus, Vladimir Putin, despre Ucraina, Belarus sau soarta opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

Înainte de întrevederea cu Putin, Biden se va întâlni la Bruxelles cu liderii UE și NATO. Agenda discuțiilor va fi dominată de Rusia, China și eterna problemă a creșterii contribuției aliaților la apărarea comună.

"Călătoria mea în Europa reprezintă o ocazie pentru America să mobilizeze democrațiile din toată lumea", a subliniat Biden.

"America is back", proclama democratul, după ce a ajuns la Casa Albă. "America s-a întors", a declarat luni și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o întâlnire cu presa  la Bruxelles.

"Acest lucru înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic în promovarea unei abordări multilaterale", a subliniat Michel.

Potrivit Reuters, la summitul G7, asupra lui Biden s-ar putea face presiuni pentru ca SUA să depună mai multe eforturi în privința aprovizionării altor țări cu vaccinuri. 

Săptămâna trecută, Washingtonul a promis 20 de milioane de doze. Înainte de plecarea în Europa, Biden a declarat că intenționează să anunțe un plan privind vaccinul pentru întreaga lume.

Un alt subiect important pe agenda liderilor G7 este impozitul minim global pentru multinaționale, după ce miniștrii de finanțe au ajuns la un acord.

Miniștrii de finanțe din G7 au căzut de acord asupra unui impozit minim de 15% aplicabil societăților în fiecare stat unde operează. Obiectivul este de a taxa multinaționalele acolo unde realizează profitul și nu doar unde sunt înregistrate.