Autoritățile și marile companii din China strâng date despre cetățeni, pe baza cărora vor face evaluări asupra fiecărui chinez în parte. Ceea ce în Europa e considerată o metodă de supraveghere, în China, inițiativa este văzută cu ochi buni.

Cine nu returnează în mod corespunzător bicicleta închiriată se va trezi cu puncte în minus. Cel care va plăti la timp pentru cumpărăturile online va primi, în schimb, puncte suplimentare. Astfel de practici ar fi greu de imaginat în Europa. Nu același lucru se întâmplă în China, unde oamenii nu au o problemă cu faptul că firmele de asigurări de sănătate colectează date despre starea de sănătate a membrilor săi, iar preconizatul sistem de credite sociale va da un scor fiecărui cetățean, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Un sondaj online realizat de Freie Universität (FU) din Berlin și la care au participat circa 2.200 de chinezi arată că cetățenii din China nu sunt deranjați de ce li se pregătește, ba dimpotrivă.

Circa 80% dintre repondenți au declarat că sunt de acord să fie evaluați. Scorul obținut de fiecare cetățean poate avea consecințe importante: îi complică sau facilitează accesul la un împrumut, are sau nu nevoie de un depozit, atunci când se cazează la un hotel. Un scor mare e de ajutor la înscrierea pe site-urile matrimoniale, în timp ce un scor mic poate reduce șansele de a găsi un loc de muncă.

Pe lângă opt sisteme comerciale de rating, sunt deja implementate proiecte-pilot ale statului în unele provincii din China, iar introducerea unui sistem național este planificată pentru 2020.

În afară de datele privind comportamentul consumatorilor, sistemul de rating ar trebui să evalueze și comportamentul cetățenilor sub aspect moral: cei care trăiesc singuri într-un apartament mare, primesc puncte în minus, iar cei care folosesc bicicleta în loc de mașină primesc puncte în plus. Cu cât un cetățean are mai multe puncte, cu atât este mai de încredere și va beneficia de mai multe facilități. În spațiul online ar urma să fie publică o listă roșie cu cetățenii-model și o listă neagră cu cetățenii răi.

Potrivit studiului, sistemul este foarte bine primit de către persoanele mature din mediul urban, cu studii universitare și venituri bune. Probabil pentru că ar beneficia cel mai mult de acest sistem, spune Genia Kostka, cea care a coordonat studiul FU din Berlin. Participanții la studiu cred că locuitorii din mediul urban vor putea obține mai rapid o viză sau vor scăpa de cozile de la aeroport în comparație cu chinezii din zonele rurale.

În timp ce o astfel de evaluare a cetățenilor este criticată în Occident, fiind văzută ca o intruziune în viața privată și o încălcare a confidențialității, trei sferturi dintre repondenți consideră că un sistem de evaluare poate duce la depășirea neîncrederii din interiorul societății chineze. Beneficiile oferite de un scor bun sunt considerate practice și îmbunătățesc calitatea vieții.

Genia Kostka interpretează rezultatul studiului și în contextul lacunelor din  sistemul juridic chinez și din sectorul bancar, unde, spre exemplu, nu există un sistem uniform de referință pentru credite.

"Într-o țară în care consumatorii trebuie să-și facă griji în ceea ce privește laptele toxic pentru copii sau căpșunile contaminate și unde cei care comit fraude online hărțuiesc sute de mii de oameni, sistemul de credite sociale este perceput ca o platformă pentru informații fiabile", apreciază politologul.

Oamenii sunt de acord cu sistemul, chiar dacă peste o treime nu știu cum le va fi calculat scorul individual.