Bilanțul victimelor în urma puternicului seism din Maroc a crescut la peste 2.000 de morți
Marocul își plânge morții în urma seismului devastator produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la sud-vest de orașul Marrakech, în care și-au pierdut viața peste 2.000 de persoane, potrivit ultimului bilanț oficial, relatează duminică AFP.
Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Științifică și Tehnică (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic înregistrat vreodată în Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel puțin 2.012 de morți și 2.059 de răniți, dintre care 1.404 sunt în stare foarte gravă, a anunțat sâmbătă seara Ministerul de Interne.
Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morți, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morți. În aceste două zone situate la sud-vest de orașul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Cabinetul regal a decretat sâmbătă trei zile de doliu național după devastatorul seism, iar liderii din întreaga lume și-au exprimat consternarea și au transmis condoleanțe.
Mai multe țări, inclusiv Israel, Franța, Spania, Italia și Statele Unite și-au oferit ajutorul. Chiar și Algeria vecină, cu relații încordate cu Marocul, și-a deschis spațiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar și răniți.
Banca Mondială a anunțat că și-a oferit întreg sprijinul pentru Maroc.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Rabat menține legătura cu autoritățile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului și cu cetățenii români rezidenți, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE.
Până în acest moment, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Rabat, nu există cetățeni români printre victimele cutremurului.
MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 și +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +212 67 99 77 751.
Comentarii