Liderii mai multor biserici creștine au decis închiderea pe o perioadă nedeterminată a Bisericii Sfântului Mormânt, după ce autoritățile din Ierusalim au decis impozitarea activităților comerciale pe proprietățile care nu sunt lăcașe de cult.

Decizia luată duminică de liderii bisericilor ortodoxă greacă, armeană și catolică - biserici ce împart administrarea acestui lăcaș sfânt unde ar fi înmormântat Iisus - este una fără precedent. 

Într-o declarație comună, cele trei biserici acuză Israelul de ”atac sistematic și fără precedent împotriva creștinilor din Țara Sfântă”.

Liderii religioși și-au exprimat consternarea față de planurile municipalității de a taxa unele proprietăți ale bisericilor, susținând că această decizie pare să fie ”o tentativă de a slăbi prezența creștină în Ierusalim”, relatează Deutsche Welle.

Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a replicat că Biserica Sfântului Mormânt și alte lăcașe de culturi sunt exceptate de la plata taxelor și vor rămâne așa. El a mai explicat că schimbările vizează doar ”hoteluri, săli și alte afaceri” care sunt deținute de biserici.

Recent, municipalitatea israeliană a decis să aplice impozite pe proprietățile care nu sunt lăcașe de cult sau centre de educație religioasă, dar în care se desfășoară activități comerciale. 

Liderii creștin spun însă că modificările îi vor împiedica să-și desfășoare activitatea socială și religioasă, inclusiv furnizarea de servicii sociale celor care au nevoie.