Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a anunțat săptămâna trecută că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarându-și "deplina independență" față de autoritățile spirituale ruse, o inițiativă istorică.

"Nu suntem de acord cu patriarhul moscovit Kiril (...) în ce privește războiul din Ucaina, a explicat într-un comunicat Biserica ucraineană, la finalul unui conciliu consacrat "agresiunii" ruse contra țării sale, în timpul căruia a declarat "deplina independență și autonomie a Bisericii ortodoxe ucrainene", relatează La Libre Belgique.

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei era până acum subordonată patriarhului Kiril, care și-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva președintelui rus, Vladimir Putin, contra Ucrainei.

"Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii lui Dumnezeu 'Să nu ucizi', și exprimă condoleanțe tuturor celor care suferă din cauza războiului", adaugă comunicatul.

Potrivit Bisericii din Ucraina, relațiile sale cu conducerea moscovită erau "complicate sau inexistente" de când a fost declarată legea marțială în Ucraina.

Această inițiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în câțiva ani. O parte a Bisericii ucrainene se rupsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului Kremlinului în țară.

KORRESPONDENT: Epifanie de Kiev susține că declarația Bisericii Ortodoxe Ucrainene privind desprinderea de Rusia este o manevră înșelătoare

Liderul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Mitropolitul Epifanie, susține că Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei Moscovei continuă să rămână în unitate cu Patriarhul Kirill (Gundiaev) al Rusiei și că recenta sa declarație de "independență" este doar o manevră înșelătoare de a schimba atitudinea societății ucrainene față de biserica respectivă.

"Independența și autonomia în conducerea bisericii au fost declarate încă din 1990, așa că la Sinodul de vineri nu s-a proclamat nimic fundamental nou. Dar decizia finală a acestui Consiliu nu a fost încă publicată. I-am invitat pe colegii noștri din Biserica Ortodoxă Ucraineană-Patriarhia Moscovei la dialog și facem apel la acțiuni mai decisive" - a subliniat Epifanie.

Potrivit acestuia, "nimic din ce a fost anunțat în mass-media nu corespunde realității".

"Scopul Consiliului este de a menține un status quo și de a schimba atitudinea societății ucrainene față de aceasta (de biserica subordonată Moscovei, n.r.), fără a rupe relațiile cu Biserica Ortodoxă Rusă, cu șeful Patriarhiei Moscovei, Gundiaev. Dar astăzi, de exemplu, am auzit un comentariu al  diplomatului-șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, Illarion Alfeev, care a spus că se păstrează unitatea cu Biserica Ortodoxă Rusă și că aceasta se va consolida. Din păcate, am văzut din hotărârile acestui Consiliu că ei (reprezentanții bisericii ucrainene subordonate Moscovei, n.r.) continuă să rămână în unitate cu patriarhul ucigaș Kirill, care binecuvântează uciderea ucrainenilor" - a adăugat Epifanie de Kiev.

Acesta a mai menționat că Biserica Ortodoxă Ucraineană-Patriarhia Moscovei nu și-a reînnoit relațiile cu Patriarhul Ecumenic, ci și-a reconfirmat, în schimb, deciziile anterioare de a înceta comunicarea cu acesta.

Ziarul Korrespondent amintește că, pe 27 mai 2022, Consiliul Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei a adoptat o decizie privind "deplina independență" față de Biserica Ortodoxă Rusă. De asemenea, Consiliul și-a exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii privind războiul din Ucraina.

Sursa: RADOR