Politicieni de top și personalități din Germania au făcut un apel emoționat către Marea Britanie pentru a rămâne în Uniunea Europeană, într-o scrisoare publicată în cotidianul britanic The Times.

Scrisoarea, publicată vineri în The Times, este semnată de 31 de persoane, printre care și noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) - și probabil succesor al Angelei Merkel - Annegret Kramp-Karrenbauer și fostul portar al echipei Arsenal Jens Lehmann.

"Fără marea voastră națiune, acest continent nu ar fi ceea ce este astăzi", au scris ei, subliniind rolul important jucat de Marea Britanie în Europa postbelică, relatează BBC Online.

Scrisoarea, semnată și de directorul executiv al Airbus, Thomas Enders, și cântăreața punk Campino, apreciază că Marea Britanie a ajutat la definirea Uniunii Europene ca o comunitate a "libertății și prosperității". "După ororile celui de-al doilea Război Mondial, Marea Britanie nu a renunțat la noi…Noi, germanii, nu am uitat acest lucru și suntem recunoscători”, arată autorii scrisorii.

Ei precizează că "respectă alegerea" britanicilor care doresc să părăsească UE și, dacă Marea Britanie vrea să plece definitiv, "va avea întotdeauna prieteni în Germania și Europa".

Dar – scriu ei – alegerea nu e ireversibilă și ”ușa noastră va rămâne mereu deschisă”.

”Marea Britanie e parte a ceea ce suntem noi astăzi ca europeni și, de aceea, ne va lipsi”, se arată în scrisoarea care enumeră și alte caracteristici și obiceiuri specific britanice și cărora europenii le vor duce dorul: umorul negru britanic, ceaiul cu cafea, berea în pub după orele de program.

"Dar, mai mult decât orice altceva, ne vor lipsi britanicii – prietenii noștri de dincolo de Canalul Mânecii. De aceea, britanicii trebuie să știe că dorim, din adâncul inimilor noastre, ca ei să rămână” în UE, conchid autorii scrisorii.