Protestele din Hong Kong escaladează, iar armata chineză a mobilizat blindate în apropierea frontierei cu Hong Kong. E posibil ca poliţişti chinezi să acţioneze alături de colegii din regiunea administrativă specială.

China susţine că mișcarea de protest din Hong Kong a ajuns "aproape de terorism”, după  noaptea de marţi spre miercuri marcată de confruntări dure la aeroportul orașului, unde manifestanții au reținut trei bărbați pe care i-au suspectat că sunt simpatizanți ai guvernului, relatează Reuters.

Cursele aeriene au fost reluate după două zile în care protestatarii au ocupat aeroportul, provocând anularea a sute de zboruri. Biroul pentru Hong Kong şi Macau din Beijing a comparat comportamentul demonstranţilor de la aeroport cu cel al teroriştilor şi a declarat că ar trebui pedepsit sever.

Scandând ''Să luptăm pentru libertate!'', sute de manifestanţi au blocat marţi holul terminalul pentru plecări şi cel pentru sosiri şi le-au înmânat turiştilor fluturaşi cu informaţii despre modul brutal în care poliţia din Hong Kong reprimă protestele.

Cel puţin trei bărbaţi au fost reţinuţi de protestatari, care au susţinut că aceştia deţineau cărţi de identitate care demonstrau că sunt ofiţeri de poliţie din China. Poliţia din Hong Kong, pe pe altă parte, a recunoscut că poliţişti deghizaţi în manifestanţi au acţionat în timpul protestelor din regiune. Editorul China's Global Times a susţinut însă că unul dintre cei trei bărbaţi agresaţi de mulţime era reporter al cotidianului şi-şi făcea meseria. 

Frica de persoane infiltrate e mare printre demonstranţi. Cei care sunt suspectaţi că sunt ofiţeri sub acoperire sunt adesea bătuţi. O tentativă a poliţiştilor de a-i scoate de cei reţinuţi din mâinile protestatarilor s-a transformat într-o confruntare dură.

Agenția oficială de știri Xinhua a relatat că "mafioții" au creat "o atmosferă de teroare" pe străzile din Hong Kong.

Presa din China, controlată de partidul comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate care au ajuns la doar 30 de kilometri de Hong Kong. Şi pe Twitter au fost publicat fotografii cu blindatele staţionate în apropiere de Hong Kong. 

Informaţia a fost confirmată chiar de către preşedintele SUA, Donald Trump, care a precizat că serviciile secrete americane l-au informat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong. "Este o situație complicată. Cred că se va rezolva și sper să câștige libertatea. Sper ca totul să fie bine, inclusiv pentru China", a spus Trump.

Şi Uniunea Europeană a făcut un apel la reţinere şi a cerut luarea unor măsuri urgente pentru detensionarea situaţiei. "E esenţial ca toate părţile să dea dovadă de reţinere, să respingă orice fel de violenţe şi să ia măsuri urgente în vederea detensionării situaţiei'', a afirmat un purtător de cuvânt.

Şefa Executivul, Carrie Lam, a deplâns "abisul" spre care se îndreaptă oraşul, acelaşi cuvânt fiind folosit şi de un oficial de la Biroul de Legătură chinez în Hong Kong. Potrivit BBC Online, jurnaliştii locali au asaltat-o cu întrebări privind reacţia ei şi a poliţiei la proteste. Lam a apărat intervenţiile brutale ale forţelor de ordine, motivând că acţionează "în condiţii foarte dificile".