Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat în mod explicit Iranul că a inspirat atacul asupra lui Salman Rushdie, scrie Rai News.

"Departamentul de stat al SUA se alătură celor din Statele Unite și din întreaga lume care își îndreaptă gândurile către Salman Rushdie, în urma acestui atac plin de ură", se arată în comunicatul lui Blinken.

"Nu doar un gigant al literaturii, Rushdie a luptat întotdeauna pentru valorile universale ale libertății de exprimare, a credinței și a presei. În timp ce poliția își continuă investigațiile, nu trebuie să uităm că există forțe periculoase care încearcă să submineze aceste drepturi, inclusiv prin incitare la ură și violență", a declarat secretarul de stat american.

"Mai exact, instituțiile iraniene au incitat ani de zile la violență împotriva scriitorului, iar mass-media de stat din ultimele zile s-a bucurat de atacul împotriva sa. Toate acestea sunt disprețuitoare", a atacat Blinken, singurul din administrația Biden care a citat direct Iranul.

Președintele american a fost criticat de republicani pentru că nu a dat vina în mod explicit pe Teheran și pentru că nu a întrerupt negocierile nucleare.

"Statele și partenerii lor nu vor șovăi în hotărârea lor de a rezista acestor amenințări, folosind toate instrumentele adecvate pe care le avem la dispoziție. Puterea lui Rushdie, și a tuturor celor din întreaga lume care au îndurat astfel de amenințări, ne sporește hotărârea și subliniază imperativul de a rămâne uniți ca și comunitate internațională împotriva celor care ar dori să conteste aceste drepturi universale", a concluzionat Blinken.

Iranul a negat "categoric" orice legătură cu agresorul scriitorului Salman Rushdie, potrivit Guvernului.

Sursa: RADOR