Secretarul american de stat Antony J. Blinken a discutat luni cu aliații de pe flancul estic al NATO, care sunt membri ai Formatului București (B9), anunță Departamentul de Stat.

Șeful diplomației americane și miniștrii de externe din flancul estic al NATO au discutat despre acțiunile de destabilizatoare ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina, despre necesitatea unei poziții unite a Alianței Nord-Atlantice privind apărarea colectivă a aliaților și despre cooperarea transatlantică în probleme de interes comun, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Antony Blinken a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua consultările și coordonarea strânsă cu toți aliații și partenerii transatlantici, în timp ce acționează pentru detensionarea situației.

Totodată, participanții la discuție au evidențiat solidaritatea cu Lituania în fața presiunii politice în creștere și a constrângerii economice din partea Chinei.

Oficialul american a subliniat angajamentul neclintit al Statelor Unite față de securitatea transatlantică și față de articolul 5 al NATO.

Discuția a avut loc înainte de reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din NATO, de vineri, 7 ianuarie.