Statele Unite nu au un prieten și un partener mai bun decât Germania, a declarat la Berlin șeful diplomației americane, Antony Blinken, criticând, în același timp, proiectul Nord Stream 2.

”Cred că este just să spunem că Statele Unite nu au un partener mai bun, un prieten mai bun în lume decât Germania”, a declarat Antony Blinken într-o declarație de presă comună cu cancelarul Angela Merkel.

Aflat într-o vizită la Berlin, prima etapă a turneului său european, șeful diplomației americane s-a referit și la gazoductul Nord Stream 2, precizând că e principalul punct de dezacord între SUA și Germania.

Blinken a mai spus că SUA doresc să se asigure că Rusia nu va folosi Nord Stream 2 ca ”instrument de constrângere” împotriva unor state europene.

Înaintea Consiliului European de joi și vineri, Germania și Franța au propus un summit al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a îmbunătăți relațiile bilaterale, relatează Reuters. O astfel de întâlnire ar fi prima după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014.