Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este încrezător: Suedia va adera la NATO în timpul summitului programat la Vilnius, în perioada 11-12 iulie.

Până atunci, "cele două țări încă recalcitrante ale Alianței, Turcia și Ungaria, vor trebui să ratifice aderarea", a explicat Blinken într-un interviu acordat Euronews, după întâlnirea miniștrilor de externe ai țărilor aliate, la Bruxelles.

"Practic fiecare țară din NATO a ratificat deja aderarea Suediei. Turcia și Ungaria nu au făcut-o încă. Dar pe baza a tot ceea ce am auzit, inclusiv a tuturor întâlnirilor pe care le-am avut cu aliații, apare cererea Suediei de a se alătura Finlandei, cât mai curând posibil. Și anticipez că acest proces va fi finalizat la timp pentru summitul liderilor de la Vilnius", a afirmat Blinken.

Antony Blinken a afirmat că Beijingul trebuie să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului și a respecta integritatea teritorială a Ucrainei. Washingtonul susține abordarea Comisiei Europene în relațiile cu Beijingul și nu intenționează să intre în polemici cu Guvernul chinez asupra problemei controversate a Taiwanului.

"Am fost foarte clari asupra faptului că nu căutăm conflicte. Nu căutăm să limităm China. Noi, dimpotrivă, vrem să păstrăm pacea, stabilitatea, să creăm oportunități. În Taiwan, politica noastră a fost consecventă de zeci de ani. Orice divergență între China continentală și Taiwan trebuie rezolvată pașnic. Niciuna dintre cele două părți nu ar trebui să facă nimic pentru a întrerupe status quo-ul și nici să ia măsuri unilaterale care ar putea face acest lucru", a spus Antony Blinken, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii.

Întrebat despre posibilele schimbări în gestionarea dosarului de către SUA, Blinken continuă să transfere presiunea către Beijing."Depinde de China. Din perspectiva noastră, și în conversațiile cu mulți dintre aliații și partenerii noștri NATO din Asia, există îngrijorare cu privire la o criză în urma unei posibile intervenții chineze în Taiwan, care ar avea literalmente repercursiuni asupra tuturor țărilor din lume".

"În fiecare zi, 50% din traficul comercial global trece prin strîmtoarea Taiwanului. 70% din semiconductorii de care avem nevoie pentru smartphone-urile noastre, mașinile de spălat vase, automobilele noastre, sunt fabricate în Taiwan. Dacă ar fi o criză ca urmare a ceva ce a făcut China, ar avea efecte perturbatoare asupra economiei globale".