Beijing: "Taiwanul este un pion al SUA pentru a limita China".

Secretarul de stat american Anthony Blinken vizitează de vineri Beijingul. Știrea vine după o conversație telefonică recentă între Blinken și ministrul chinez de externe Qin Gang, după ce relațiile diplomatice s-au complicat din cauza balonului spion chinez care a survolat Statele Unite, a provocărilor Washingtonului pe tema Taiwanului și a unei serii de declarații publice care au contribuit la creșterea tensiunii între cele două puteri, notează Il Fatto Quotidiano.â

Călătoria lui Blinken era de fapt programată pentru luna februarie, dar a fost amânată în ultimul minut din cauza controverselor diplomatice apărute.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Blinken se întâlnește cu "înalți oficiali chinezi pentru a discuta despre importanța menținerii deschise a liniilor de comunicare, pentru a gestiona în mod responsabil relațiile dintre Statele Unite și China", complicate și de riscul de coliziune din Strâmtoarea Taiwan între un distrugător american și o navă de război chineză, pe 5 iunie.

Miller a adăugat, apoi, că în timpul întâlnirilor "vor fi discutate, de asemenea, chestiuni de interes bilateral, chestiuni globale și regionale și despre posibila cooperare privind provocările transnaționale comune".

După confirmarea vizitei, China a replicat că "insula Taiwan nu este altceva decât un pion în strategia SUA de a limita China". Zhu Fenglian a adăugat, citând o sursă de informații americană, că Washingtonul ar avea pregătit un plan de evacuare a cetățenilor săi care locuiesc în Taiwan, în cazul degenerării relațiilor bilaterale dintre cele două puteri. El a încheiat, apoi, afirmând că: "Dacă izbucnește un război în strâmtoarea Taiwan, insula s-ar transforma într-un câmp de luptă și populația sa în carne de tun, dar americanii ar pleca pur și simplu".

La finalul discursului său, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri externe din Taiwan, Zhu Fenglian, s-a adresat "compatrioților" din Taiwan, argumentând că "majoritatea populației insulei va înțelege clar dacă Statele Unite susțin insula sau o condamnă, dacă autoritățile statului o protejează sau provoacă un dezastru".

La încheierea călătoriei lui Blinken, care va avea loc între 16 și 21 iunie, este planificată și o oprire la Londra, unde secretarul de stat va participa la o conferință despre Ucraina, pentru "a ajuta la mobilizarea sprijinului internațional din sectorul public și privat și pentru a ajuta Ucraina să se redreseze după atacurile brutale ale Rusiei".

Sursa: RADOR