Discuţiile pe tema Brexit rămân blocate, anunţă Downing Street, cu o zi înainte ca parlamentarii să voteze din nou acordul Theresei May cu Uniunea Europeană, relatează BBC Online.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat pe Twitter, că președintele Jean-Claude Juncker se va întâlni la Strasbourg, la ora locală 21:00 (22:00, ora Bucureștiului) cu premierul Theresa May. ‏

+++

Premierul britanic a discutat duminică noaptea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după un weekend de negocieri eşuate. Deşi termenul pentru ieşirea Marii Britanii se apropie vertiginos - 29 martie, Laura Kuenssberg, editor politic la BBC, consideră că şansele ca Parlamentul să aprobe acordul lui May sunt "foarte mici”.

Principala problemă în viziunea parlamentarilor o constituie mecanismul de backstop, ei temându-se că ar ţine Marea Britanie legată de UE pe termen nelimitat.

Într-un articol publicat în Daily Mail, Michael Gove, ministrul pro-Brexit al Mediului, a explicat că acordul nu ar trebui respins doar pentru că reprezintă un compromis. Gove a apărat mecanismul de backstop, precizând că, dacă va fi folosit, nu va fi "tolerat” prea mult de politicienii europeni. El a pledat pentru unitate între parlamentari şi ţară şi a respins ideea unui Brexit fără acord: "Noi nu am votat pentru a părăsi (UE) fără un acord. Nu acesta a fost mesajul campaniei”.

Dar fostul şef al diplomaţiei Boris Johnson, care a făcut campanie alături de Michael Gove pentru ieşirea din Uniune, susţine că "în niciun caz” nu va vota pentru mecanismul de backstop în forma actuală. "Marea Britanie va avea mai puţină putere suverană să se retragă din mecanism decât are în cazul părăsirii UE”, a scris el în Daily Telegraph.

Mark Francois, membru al unui centru de cercetare care-i sprjină pe parlamentarii conservatori pro-Brexit, susţine că, facă nu se întâmplă "ceva extraordinar”, deznodământul votului de marţi va fi similar cu cel din ianuarie, când Guvernul britanic a pierdut cu un scor record- doar 202 deputați au votat în favoarea înțelegerii cu UE, iar 432 de parlamentari au votat "împotrivă”. "În termeni foarte simpli: dacă pui aceeaşi întrebare, vei primi cam acelaşi răspuns”, a explicat el la BBC Breakfast.

Aşa cum se prezintă lucrurile în prezent, şansele ca Theresa May să obţină marţi votul parlamentarilor sunt foarte mici. E posibil însă ca înfrângerea să fie ceva mai puţin usturătoare, mai ales dacă Bruxellesul va oferi pânâ la finalul zilei de luni reasigurări privind mecanismul respins de Camera Comunelor.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a avertizat că, dacă parlamentarii nu sprijină marţi acordul premierului Theresa May, ieşirea Marii Britanii din UE ar fi periclitată.

"Avem acum ocazia să plecăm pe 29 martie sau curând după aceea şi este important să profităm de această ocazie, întrucât bate vântul în direcţia încercărilor de a opri Brexit", a afirmat Hunt la BBC.

Ce s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta

Dacă acordul lui May va fi aprobat marţi, Londra va părăsi Uniunea în condiţiile unui acord, pe 29 martie.

Dacă va fi respins, parlamentarii au evocat posibilitatea ca miercuri să aibă loc un vot privind ieşirea din UE fără un acord.

Dacă vor respinge un Brexit dur, atunci ar trebui ca joi să voteze pentru a solicita o amânare a Brexit.