Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni, pentru consultări politice, pe omologul croat, Gordan Grlić Radma, în contextul vizitei efectuate la București de demnitarul croat, la invitația omologului român.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au salutat aniversarea a 30 de ani de relații diplomatice româno-croate și au evidențiat nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral, precum și interesul manifest al ambelor părți pentru dinamizarea cooperării economice și valorificarea potențialului de cooperare sectorială.

Discuțiile au prilejuit trecerea în revistă a evoluțiilor legate de obiectivul comun al României și Republicii Croația de aderare la Spațiul Schengen, cei doi miniștri exprimând speranța că o decizie favorabilă ambelor state va fi adoptată în acest sens, cât mai curând posibil, având în vedere că cele două state fac parte din soluția pentru întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii.

Totodată, șefii diplomațiilor română și croată au avut un schimb aprofundat de opinii privind situația de securitate din regiune, ce a evidențiat similaritatea pozițiilor împărtășite în cadrul UE și NATO, inclusiv în contextul provocărilor multidimensionale – securitare, umanitare și economico-sociale – generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucraina, cu implicații dintre cele mai grave la nivel regional și global.

"În ceea ce privește agenda europeană, am abordat cu domnul ministru, în mod prioritar, obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă - și anume aderarea la spațiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluții înregistrate în acest dosar. Împărtășim o evaluare comună și anume aceea că extinderea acestui spațiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii. Atât România, cât și Croația sunt pregătite pentru aderare și sunt parte a soluției de care are nevoie, în acest moment, Uniunea Europeană în ce privește gestionarea fluxurilor migratorii. De asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spațiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state", a declarat Bogdan Aurescu.

Potrivit ministrului, la întâlnire s-a discutat și despre aderarea României și Croației la OCDE. 

"Discuțiile de astăzi au evidențiat, de asemenea, sprijinul puternic al României și Croației pentru continuarea procesului de extindere cu țările din Balcanii de Vest, dar și cu noile state candidate la aderare, Republica Moldova și Ucraina. Și am reiterat susținerea puternică a României pentru avansarea parcursului european al acestor state, pe baza principiului meritelor proprii, a îndeplinirii criteriilor de aderare și în conformitate cu prevederile metodologiei revizuite privind extinderea. De asemenea, ambele state acordă un sprijin puternic pentru partenerii din Balcanii de Vest. Am discutat împreună, în mod aprofundat, despre Bosnia și Herțegovina și despre susținerea pe care o acordăm pentru dobândirea statutului de candidat, în măsura în care acest stat va îndeplini condițiile prevăzute în Comunicarea recentă a Comisiei Europene", a adăugat șeful diplomației române.