La Paz își justifică decizia prin "ofensiva militară israeliană agresivă și disproporționată" din Fâșia Gaza, scrie La Razon.

Bolivia a declarat la ONU că prin ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul "este de partea dreaptă a istoriei, de partea drepturilor poporului palestinian", potrivit intervenției în fața Adunării Generale a ONU a ambasadorului acestei țări, Diego Pary Rodríguez.

Intervenția sa a survenit la câteva minute după ce La Paz a anunțat în mod neașteptat ruperea relațiilor diplomatice "în repudierea și condamnarea ofensivei militare israeliene agresive și disproporționate care se desfășoară în Fâșia Gaza", potrivit ministrului de Externe, Freddy Mamani.

Ambasadorul a descris mai târziu Israelul în Adunarea Generală drept "un stat care nu respectă viața, oamenii, dreptul internațional și dreptul internațional umanitar".

"Surori și frați palestinieni", a proclamat trimisul bolivian, "nu sunteți singuri, Bolivia este cu voi, oamenii lumii sunt cu voi".

În 2009, guvernul bolivian al președintelui de atunci Evo Morales (2006-2019) a rupt relațiile diplomatice cu Israelul ca răspuns la atacurile de atunci împotriva Fâșiei Gaza, dar în februarie 2020, guvernul de tranziție al lui Jeanine Áñez (2019-2020)  a convenit să restabilească și să consolideze relațiile diplomatice dintre ambele țări.

În ultimele zile, Morales a insistat către Administrația președintelui Luis Arce ca Bolivia să-și rupă relațiile diplomatice cu Israelul.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA