Fostul președinte face o mișcarea riscantă de a reveni în țară și de a forța propria arestare.

Ar fi mai înțelept să ignori un mincinos. Un candidat care a desconsiderat, care a dat dovadă de lipsă de respect și care a încercat să fraudeze procesul electoral, a ajuns să fie învins și a părăsit țara cu coada între picioare pentru a nu asista la învestirea adversarului său. Numai că bolsonarismul nu a murit odată cu victoria lui Lula. Cum nici anti-PTismul, care îl hrănește pe mincinos nu a murit, comentează publicația braziliană Folha Online.

Chiar dacă este slăbit și discreditat (a făcut sau nu vaccinul împotriva COVID?), Bolsonaro reușește să rămână în evidență, întinzând coarda destinului. Revine sau nu? Rămâne în SUA sau fuge în Italia? Va fi arestat dacă se întoarce în Brazilia? Va fi neeligibil?

Ceea ce vrea el este acest lucru: să tulbure, chiar și de la distanță, mediul politic și să asigure comanda nu a opoziției democratice, ci a extremiștilor capabili să aducă teroarea în sediile celor trei Puteri și să arunce în aer aeroportul de la Brasilia. Toate acestea pentru a menține aprinsă flacăra loviturii de stat.

Bolsonaro a declarat într-un interviu pentru Wall Street Journal că se va întoarce în luna martie – dar cine crede?

El a mai spus că, atunci când va călca pe pământ brazilian, ar putea fi arestat "din senin". (Pentru noi, nimicul nu a avut niciodată atât de multă substanță.)

Un grup de aliați susține că el trebuie să rămână acolo, conspirând cu extrema-dreaptă americană și rătăcind prin supermarketuri, până în mai sau iunie, fără a da importanță imaginii interne de fugar, a cuiva care se teme de acțiunile sistemului judiciar.

Alți interlocutori ai fostului președinte propun o mișcare riscantă. Să revină și să forțeze propria sa arestare, inaugurând o nouă fază: martirul Bolsonaro.

Neeligibilitatea – care, cu atâtea dovezi clare, este doar o chestiune de timp și de strategie la Tribunalul Superior Electoral – nu îl deranjează.

Autocrații, care trăiesc din atacarea și distrugerea instituțiilor, nu respectă votul. Bolsonaro a fost adeptul loviturii de stat în anii parlamentari neînsemnați din Cameră, a fost adeptul loviturii de stat la Președinție, este adeptul loviturii de stat în Florida și va fi adeptul loviturii de stat atunci când nu va fi eligibil, scrie editorialistul Alvaro Costa e Silva.

Sursa: RADOR