Premierul britanic Boris Johnson a acuzat vineri Uniunea Europeană că îl amenință cu impunerea unei frontiere comerciale în Marea Irlandei și cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Potrivit acestuia, restricțiile vor fi impuse dacă nu va fi de acord cu termenii săi în ceea ce privește viitoarea lor relație, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul lui Boris Johnson a anunțat în această săptămână că plănuiește să ignore legea internațională încălcând parțial tratatul de retragere semnat în ianuarie, când Regatul Unit a părăsit blocul comunitar, afirmând că are nevoie de o lege nouă pentru a proteja comerțul liber între cele patru națiuni care formează Regatul Unit.

Decizia a degradat relațiile dintre Londra și Bruxelles și a crescut probabilitatea ca negocierile comerciale dintre Regatul Unit și UE să eșueze și să nu se ajungă la niciun acord înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit la sfârșitul lui decembrie.

Într-un articol în Daily Telegraph, Johnson a scris că a devenit "neliniștit" în ultimele săptămâni că UE este posibil să fie înțeles greșit termenii acordului de divorț, care includ un protocol privind Irlanda de Nord menit să prevină revenirea unei frontiere fizice între provincia britanică și Republica Irlanda.

"Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, atunci UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune o frontieră comercială deplină în Marea Irlandei", a scris Johnson în Daily Telegraph.

"Ni se spune că UE nu doar că va impune taxe vamale pe bunurile transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, dar și că este posibil să oprească transportul de produse alimentare din Marea Britanie spre Irlanda de Nord", a continuat el.

Premierul britanic a apreciat că poziția UE reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât și pentru pacea în Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Mare din 1993 a pus capăt unui număr de 30 de ani de violență sectară.

"Trebuie să protejăm Regatul Unit de dezastru și de aceea am conceput o plasă de siguranță legală - în Legea privind piața internă din Regatul Unit - pentru a ne clarifica poziția și a lămuri incoerențele", a mai scris Johnson.

"Așa că hai să punem capăt oricărei potențiale neînțelegeri. Să înlăturăm acest pericol din însăși structura Regatului Unit. Haideți să facem UE să renunțe la aceste amenințări", a conchis el.