Alegerea lui Boris Johnson ca lider al conservatorilor și ca premier al Marii Britanii nu a calmat spiritele în interiorul partidului și nici incertitudinile privind Brexit.

De fapt, promisiunea noului premier că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu un acord sau fără, i-a iritat foarte tare pe parlamentari, care au votat de mai multe ori pentru evitarea unei ieșiri dezordonate.

De câteva săptămâni, mediul politic britanic discută variantele în care Parlamentul ar putea bloca un Brexit fără acord și ce va face Boris Johnson pentru a împiedica această posibilitate.

Ba mai mult, Boris Johnson a avertizat că sunt unii parlamentari care, în încercarea de a bloca Brexit, colaborează cu Europa. „Este un tip cumplit de colaborare între cei care cred că pot bloca Brexit în parlament și prietenii noștri europeni”, a spus Johnson miercuri.

De cealaltă parte, tot miercuri, fostul ministru de finanțe Philip Hammond l-a avertizat miercuri pe Johnson că un Brexit fără acord ar „trăda” votul de la referendumul din 2016 în favoarea separării de Uniunea Europeană.

„Un Brexit fără acord ar fi o trădare a rezultatului referendumului din 2016”, a denunțat Philip Hammond într-un editorial publicat miercuri în paginile The Times, potrivit Agerpres. „A pretinde că alegătorii în favoarea unei ieșiri din UE au votat pentru un Brexit fără acord este o distorsionare a adevărului”, a precizat acesta.

Hammond spune că noul premier adoptă o „poziție distructivă” în relația cu UE, cerând nu doar modificarea acordului negociat cu UE de predecesoarea lui, Theresa May, ci chiar renunțarea la clauza „plasei de siguranță” de la granița cu Irlanda, știind că este o cerere pe care UE nu o va satisface.

Plasa de siguranță prevede că întregul Regat Unit rămâne în uniunea vamală dacă nu se găsește o soluție mai bună la finalul discuțiilor privind viitoarea relație între UE și Londra pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord (provincia britanică) și Republica Irlanda (membră a UE).

Strategia lui Boris Johnson, care ar putea suspenda parlamentul în octombrie pentru a împiedica deputații să blocheze o ieșire fără acord, se lovește și de opoziția altor importanți politicieni britanici.

„Dacă va exista o încercare de a ocoli, de a nesocoti sau - Doamne ferește! - de a suspenda parlamentul (...) mă voi bate cu toate forțele mele pentru a împiedica” această evoluție, a declarat marți seara John Bercow, președintele Camerei Comunelor.

Întrebat dacă va convoca alegeri legislative după 31 octombrie pentru a se asigura că parlamentul nu poate împiedica Brexitul la acea dată, Boris Johnson a răspuns: „Cred că publicul britanic a avut o mulțime de alegeri și evenimente electorale. Cred că ceea ce vor britanicii este ca noi să realizăm Brexitul la 31 octombrie și niciodată nu voi obosi să spun că acest lucru îl vom face. Ieșim din Uniunea Europeană pe 31 octombrie”.

Acordul negociat cu UE de guvernul de la Londra condus de Theresa May a fost respins de trei ori de Camera Comunelor. Ca urmare, May și-a anunțat demisia din funcția de șef al conservatorilor și premier, iar Boris Johnson a câștigat procesul de succesiune din Partidul Conservator, cu promisiunea că nu va mai amâna ieșirea Marii Britanii din UE.