La o săptămână după plecarea din Parlamentul britanic, Boris Johnson a devenit editorialist al tabloidului conservator Daily Mail, scrie Le Monde.

Cotidianul, specializat în a oferi pe prima pagină atacuri împotriva ecologiștilor, a administrației sau a prințului Harry, l-a susținut cu ardoare pe fostul premier pe tot parcursul scandalului petrecerilor organizate în Downing Street în timpul izolărilor legate de pandemia de Covid-19.

A doua zi după publicarea unui raport parlamentar care îl recunoaște vinovat că a mințit Parlamentul și îl acuză de atacuri împotriva democrației, ziarul a susținut pe prima pagină că a recrutat un misterios "nou editorialist erudit" ale cărui remarci vor fi așteptate "în Westminster și în întreaga lume".

Daily Mail a confirmat ulterior că este vorba despre Boris Johnson, care va publica un editorial în fiecare sâmbătă în paginile sale.

Într-un videoclip publicat pe site-ul ziarului, fostul premier promite: "Voi spune exact ce cred". El mai precizează că plănuiește să vorbească despre politică "cât mai puțin posibil".

De altfel, primul text al fostului lider, care a menționat deja problemele sale legate de kilogramele în plus, este consacrat încercării sale nereușite cu un inhibitor al poftei de mâncare când era la putere, inhibitor cu ajutorul căruia căruia spera "să-și sisteze descinderile la frigider la 23:30 pentru cheddar și chorizo".

Această activitate îi va aduce o vizibilitate mediatică semnificativă celui care a intrat în război deschis împotriva succesorului său Rishi Sunak și care nu exclude o întoarcere. De asemenea, va reprezenta o sursă de venit confortabil pentru Boris Johnson, care tocmai a împlinit 59 de ani, este pe cale să aibă al optulea copil și tocmai și-a cumpărat un conac lângă Oxford.

Banii câștigați din editoriale se vor adăuga la milioanele pe care i le-au adus discursurile sale în conferințe după plecarea din Downing Street.

Însă angajarea sa a fost deja controlată de comisia responsabilă cu supravegherea numirilor aleșilor din sectorul privat pentru a evita conflictele de interese. Aceasta  a considerat că nu a fost sesizată la timp pentru a emite un aviz.

"O cerere primită cu treizeci de minute înainte de anunțarea unei nominalizări reprezintă o încălcare clară a regulilor", a spus o purtătoare de cuvânt. Dar un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a asigurat că a fost "în contact" cu comisia – care nu poate impune o sancțiune – și că "procedurile normale" au fost respectate.

Înainte de a se dedica politicii ca primar al Londrei și în mai multe guverne, Boris Johnson a început ca jurnalist stagiar la Times datorită legăturilor de familie. A fost concediat rapid pentru un citat inventat. În 1989, a devenit corespondent la Bruxelles pentru Daily Telegraph, unde a criticat instituțiile europene, înainte de a deveni cronicar politic la Londra pentru acest cotidian conservator și pentru revista The Spectator.

Sursa: RADOR