Într-un discurs susținut luni în Parlament, premierul britanic Boris Johnson a prezentat un plan pentru ”drumul către libertate”. Și Germania se pregătește pentru ridicarea restricțiilor.

În Anglia, o carantină totală a fost impunsă la începutul lunii ianuarie.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru națiuni își decide propria strategie privind restricțiile. Astfel, Scoția și Țara Galilor au redeschis de luni școlile, începând cu clasele primare.

În Parlamentul de la Londra, premierul Boris Johnson a promis o ridicare a tuturor restricțiilor până la 21 iunie. 

Premierul britanic le-a prezentat deputaților un plan în patru etape.

Pe 8 martie, urmează să se redeschidă școlile, iar de pe 29 martie vor fi permise reuniunile în exterior, limitate la șase persoane sau două gospodării diferite.

Urmează pe 12 aprilie redeschiderea magazinelelor neesențiale, saloanele de coafură, pub-urile (doar în exterior) și muzeele.

Din 17 mai se vor redeschide cinematografele, hotelurile, stadioanele (maximum 10.000 de persoane), hotelurile și restaurantele (în interior). De asemenea, de la această dată membrii din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

În funcția de situația sanitară, la 21 iunie ar putea fi ridicate și restricțiile care limitează contactele sociale și consemnul de muncă la domiciliu.

Deciziile vor fi luate în funcție de informațiile științifice pe care Guvernul le va avea la dispoziție, eficiența vaccinurilor anti-COVID și scăderea numărului de spitalizări.

Programul de vaccinare decurge foarte bine, un adult din trei - 17,5 milioane de persoane - primind deja o primă doză. Până la jumătatea lui aprilie, britanicii de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinați cu prima doză. Guvernul speră că toți adulții vor putea să se vaccineze cu o primă doză până la sfârșitul lui iulie.