Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat marți că l-a desemnat pe Boris Pistorius la conducerea Ministerului apărării, după demisia de luni a Christinei Lambrecht.

Boris Pistorius (62 de ani) este ministru de interne în landul Saxonia Inferioară.

Politicianul SPD este ''un om politic cu înaltă experiență, care se ocupă de ani întregi de politica de securitate'', a declarat Olaf Scholz.

Pistorius va depune jurământul joi.

Christine Lambrecht a demisionat luni din postul de ministru al apărării, după o serie de gafe și al creșterii presiunilor asupra guvernului de la Berlin de a livra tancuri Ucrainei.

Numirea lui Pistorius a fost criticată de opoziție. Vicepreședintele grupului parlamentar al CDU Johann Wadephul (CDU) a declarat pentru dpa că, „din nou, expertiza și experiența privind Bundeswehr nu joacă niciun rol”. 

Wadephul a precizat că grupul parlamentar CDU/CSU se oferă să lucreze cu noul ministru, dar îi va urmări activitatea cu un ochi critic.

În 2018, Pistorius a fost unul dintre politicienii SPD care doreau o abordare critică, dar și  prietenoasă, față de Rusia. Sancțiunile afectează economia germană și-l întăresc pe Putin, spunea el atunci. În 2021, Pistorius a criticat în termeni duri războiul de agresiune al Rusiei.

În calitate de ministru de interne al landului Saxonia Inferioară, el a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că economia germană a suferit daune de miliarde de euro ca urmare sancțiunilor și, în același timp, par să fi întărit politica internă a președintelui Vladimir Putin. 

În acel moment, la aproximativ patru ani de la anexarea ilegală a Crimeei, SPD a lansat o discuție internă în partid privind atitudinea față de Moscova. Ministrul de externe de atunci, Heiko Maas (SPD), a adoptat o linie mai dură împotriva Rusiei la începutul mandatului său. Alții de la conducerea SPD au fost în favoarea relaxării măsurilor în cazul în care situația din Ucraina se îmbunătățește – Pistorius a fost unul dintre ei: „Nu vom putea realiza o politică europeană de pace fără Rusia”. 

Pe 24 februarie 2022, Pistorius a criticat atacul ilegal al Rusiei asupra Ucrainei: „Sunt șocat și uluit de evoluțiile dramatice și de atacurile brutale asupra Ucrainei din partea forțelor armate comandate de președintele rus Vladimir Putin”.